Διαδρομή πλοήγησης

  • Πώς λειτουργεί η ΕΕ
    • Βασικές πληροφορίες
    • Όργανα, οργανισμοί υπηρεσίες
    • Εργαστείτε για και με την ΕΕ

ΜαυροβούνιοΜαυροβούνιο

Πρωτεύουσα: Ποντγκόριτσα

Συνολική έκταση: 14.026 km²

Πληθυσμός: 0,6 εκατομμύρια

Νόμισμα: ευρώ (€)

Χώρος Σένγκεν: Δεν είναι μέλος του Σένγκεν

Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο είναι μια από τις νεότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς έγινε ανεξάρτητο κράτος το 2006.

Η πλούσια κληρονομιά της χώρας είναι εμφανής μέχρι και σήμερα: από τις πολλές καλοδιατηρημένες παλαιές πόλεις έως τα θρησκευτικά μνημεία και τις εθνικές σπεσιαλιτέ.

Παρά το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο δεν είναι ακόμη ευρύτερα γνωστός τουριστικός προορισμός, γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές. Πρόσφατα μάλιστα συμπεριλήφθηκε σε αρκετούς έγκυρους καταλόγους με μέρη που αξίζει να δεις.

Το όνομα "Μαυροβούνιο", δηλαδή "μαύρο βουνό" οφείλεται πιθανόν στα πυκνά μαύρα δάση που κάλυπταν το όρος Lovćen κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Σήμερα τα δάση αυτά μπορεί να μην είναι τόσο πυκνά, αλλά το Μαυροβούνιο, αν και μικρή χώρα, έχει εκπληκτικά ποικίλες φυσικές ομορφιές. Η μισή περίπου χώρα εξακολουθεί να καλύπτεται από δάση, ενώ τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ακτογραμμή της Αδριατικής, τις πεδινές εκτάσεις αλλά και τις βουνοκορφές. Το φαράγγι του ποταμού Τάρα είναι το βαθύτερο και μακρύτερο της Ευρώπης καθώς και το δεύτερο πιο μακρύ στον κόσμο.

Ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τον γενικότερο τομέα των υπηρεσιών. Το υπόλοιπο μέρος προέρχεται από τη βιομηχανία (παραγωγή αλουμινίου και χάλυβα) και τη γεωργία.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

  • Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μαυροβούνιο en
  • Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου en
  • Τουριστικές πληροφορίες deenit
Μαυροβούνιο

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;