Навигационна пътека

Черна гораЧерна гора

Столица: Подгорица

Територия: 14 026 км²

Население: 0,6 милиона

Валута: euro (€)

Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенското пространство

Черна гора

Черна гора е създадена през 2006 г. и e една от най-младите държави в Европа.

Свидетелствата за богатото наследство на страната са видими и днес – от множеството добре съхранени старинни градове до религиозните паметници и националната кухня.

Въпреки че все още е сравнително непозната като туристическа дестинация, страната бързо набира популярност и наскоро бе включена в няколко престижни списъка на „места, които трябва да видим“.

Името Черна гора, означаващо „черна планина“, вероятно е свързано с гъстите тъмни гори, покривали планината Ловчен през Средновековието. Днес те може и да не са така гъсти, но за толкова малка страна Черна гора може да се похвали с изненадващо разнообразие от природни забележителности. Около половината от територията на страната все още е покрита с гори, а посетителите и местните жители се наслаждават и на адриатическото крайбрежие, низините и високите планини. Каньонът на река Тара е най-дълбокият и най-дългият в Европа, както и вторият по дължина в света.

Туризмът играе важна роля в икономиката на Черна гора, а най-голям дял в БВП има секторът на услугите като цяло. Останалата част се пада предимно на промишлеността (производство на алуминий и стомана) и селското стопанство.

Полезни връзки

  • Делегация на ЕС в Черна гора en
  • Правителство на Черна гора en
  • Туристическа информация deenit
Черна гора

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?