Sökväg

IslandIsland

Huvudstad: Reykjavik

Yta: 103 000 km²

Folkmängd: 300 000

Valuta: isländsk krona (kr)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1996

Island

Island är känt för sin vackra natur och sina vidsträckta orörda landskap. Vulkaner och glaciärer skapar fantastiska och unika naturupplevelser. Att bada i de varma källorna är en stor turistattraktion.

Fiske, forsränning och jeepsafari lockar också många turister varje år. De första bosättarna kom till Island på 800-talet. De var norrmän och kelter från de brittiska öarna.

De levde i ett oberoende samhälle i flera hundra år och många av de historiska sagorna handlar om deras upplevelser. Island kan förmodligen skryta med att ha världens äldsta parlamentariska demokrati, eftersom det första parlamentet bildades redan år 930.

Det isländska parlamentet, alltinget, har 63 ledamöter som väljs vart fjärde år. Ekonomin domineras av fiskerinäringen och aluminiumindustrin, som utnyttjar förnybar energi från de varma källorna och moderna it-tjänster.

Mycket av Islands konst är inspirerad av de isländska landskapet. Folkmusik är fortfarande populärt, men Island har också flera kända pop- och rockmusiker. Sångerskan Björk och grupperna Sugarcubes och Sigur Rós är några exempel.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Island

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?