Navigacijska pot

  • Informacije o EU
    • Osnovne informacije
    • Institucije, organi in agencije
    • Delo v institucijah EU

IslandijaIslandija

Glavno mesto: Reykjavik

Celotna površina: 103 000 km²

Prebivalstvo: 0,3 milijona

Denarna enota: islandska krona (kr)

Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1996

Islandija

Islandija slovi po svojih naravnih lepotah in neokrnjenih prostranstvih. Vulkani in ledeniki ustvarjajo edinstveno naravno okolje. Ob naravnih geotermalnih izvirih so zgradili številne odprte bazene in toplice, ki so priljubljene turistične destinacije.

Ribolov, spusti po divjih vodah in vožnja po brezpotjih s terenskimi vozili vsako leto privabljajo množice turistov. Prvi naseljenci so prišli z Norveške in britanskega otočja (Kelti) v 8. stoletju.

Njihova skupnost se je več stoletij uspešno razvijala neodvisno od ostalega sveta. Svoje pustolovščine so opisali v zgodovinskih pripovedkah, imenovanih „sage“. Islandija je morda celo najstarejša parlamentarna demokracija na svetu, saj so prvi parlament ustanovili že leta 930. Islandski parlament (Althingi) ima 63 poslancev, ki so izvoljeni za štiri leta.

Najpomembnejše gospodarske dejavnosti so ribištvo, industrija, ki zlasti izkorišča obnovljive vire geotermalne energije (predelava aluminija), in storitve informacijske tehnologije.

Med motivi islandske likovne umetnosti prevladuje naravna krajina. Med najbolj priljubljenimi zvrstmi glasbe sta ljudska in pop glasba. Najbolj znani islandski glasbeni izvajalci so Björk, The Sugarcubes in Sigur Rós.

Uporabne povezave

  • Delegacija EU na Islandiji en
  • Spletni portal islandske vlade en
  • Turistične informacije dadeenesfritnlsv

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Islandija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?