Kruimelpad

  • Over de EU
    • Basisinformatie
    • EU-instellingen, organen en agentschappen
    • Werken voor en met de EU

IJslandIJsland

Hoofdstad: Reykjavik

Oppervlakte: 103.000 km²

Bevolking: 0,3 miljoen

Munteenheid: IJslandse kroon (kr)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1996

IJsland

IJsland staat bekend om zijn prachtige, ongerepte natuur. Vulkanen en gletsjers vormen indrukwekkende, unieke landschappen. Rondom natuurlijke warmwaterbronnen zijn populaire openluchtzwembaden en beautycentra gebouwd, die veel toeristen trekken. Zij vermaken zich ook met vissen, raften en 4x4 off-road routes.

De eerste kolonisten kwamen in de 8e eeuw naar IJsland. Het waren vooral Noren, maar ook Kelten van de Britse Eilanden. Zij vormden enkele eeuwen lang een onafhankelijke gemeenschap die hun avonturen optekenden in hun geschiedenisboeken, de saga's. IJsland heeft waarschijnlijk de oudste parlementaire democratie ter wereld, sinds het jaar 930.

Het parlement, het Althingi, heeft 63 leden. Elke vier jaar worden er verkiezingen gehouden. De economie is gebaseerd op de visserij, industrie die gebruikmaakt van duurzame energie uit de warmwaterbronnen (vooral de aluminiumindustrie), en moderne IT-diensten.

Veel van de IJslandse beeldende kunst is beïnvloed door het bijzondere landschap. Folk- en popmuziek blijven er populair. IJslandse muziek, vooral die van Björk, The Sugarcubes en Sigur Rós, is een beroemd exportproduct.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

IJsland

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?