Navigációs útvonal

  • Az Európai Unióról
    • Alapismeretek
    • Intézmények, szervek és ügynökségek
    • EU-karrier, finanszírozás, közbeszerzések

IzlandIzland

Főváros: Reykjavík

Terület: 103 000 km²

Népesség: 0,3 millió

Nemzeti valuta: izlandi korona (kr)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1996 óta

Izland

Izland híres természeti szépségeiről és nagy kiterjedésű, érintetlen vidékeiről. A vulkánokkal és gleccserekkel tagolt táj lenyűgöző és egyedülálló. Sokan keresik fel a természetes geotermikus forrásokat hasznosító szabadtéri strandokat és gyógyfürdőket, melyek a turisták számára is nagy vonzerővel bírnak.

Az idelátogató külföldiek körében nagyon népszerű a horgászás, a vadvízi evezés és a terepjárótúrákon való részvétel. A szigeten az első telepesek norvégok és kelták voltak, akik a VIII. században jelentek meg Izland területén.

A kelták a Brit-szigetekről érkeztek Izlandra. A telepesek évszázadokon keresztül éltek itt független közösséget alkotva, és tetteiket, illetve a velük történt eseményeket epikus énekekben, ún. sagákban adták közre. Valószínűleg Izland büszkélkedhet a világ legelső parlamenti demokráciájával, az országban ugyanis 930-ban jött létre az parlament intézménye.

Az izlandi országgyűlés, az Althingi 63 tagját négyévente választják meg. Az ország gazdaságának gerincét a halászat mellett a hőforrásokból származó megújuló energiát hasznosító ágazatok (különösen az alumíniumipar) és a korszerű, informatikai alapú szolgáltatások alkotják. Az izlandi képzőművészi alkotások nagy része a tájból meríti ihletését.

A popzene mellett napjainkban is népszerű az országban a népzene. A híres izlandi „exporttermékek” között említhetjük Björk, a Sugarcubes nevű együttes és Sigur Rós nevét.

Hasznos linkek

  • Az EU Izlandi Küldöttsége en
  • Az izlandi kormányhivatalok en
  • Turistainformáció dadeenesfritnlsv
Izland

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?