Navigacijski put

IslandIsland

Glavni grad: Reykjavik

Ukupna površina: 103 000 km²

Stanovništvo: 0,3 milijuna

Valuta: islandska kruna (kr)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1996.

Island

Island je poznat po svojim prirodnim ljepotama i netaknutim krajolicima. Kombinacija vulkana i glečera tvori zapanjujući i jedinstven prirodni okoliš. Prirodni geotermalni izvori popularni su kao otvoreni bazeni i toplice te su velika atrakcija za turiste.

Ribolov, rafting na rijekama i 4x4 vožnja po makadamskim cestama također svake godine privlače mnoštvo turista. Prvi doseljenici došli su na Island u 8. stoljeću.

Bili su to Norvežani ili Kelti s Britanskog otočja. Kroz nekoliko stoljeća razvijali su se kao nezavisna zajednica te su svoje avanture opisivali u povijesnim knjigama koje su nazivali „sage“. Island se može pohvaliti najstarijom parlamentarnom demokracijom na svijetu jer je njihov parlament osnovan 930. godine.

Poznat pod nazivom 'Althingi', parlament broji 63 člana koji se biraju svake četiri godine. Gospodarstvo se temelji na ribolovu, industriji koja iskorištava obnovljivu energiju iz termalnih izvora te modernim IT uslugama.

Veći dio islandske vizualne umjetnosti pod utjecajem je njezina prirodnog krajolika. Od glazbe popularan je folk i pop. U inozemstvu su poznati Björk, The Sugarcubes i Sigur Rós.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Island

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?