Navigointipolku

IslantiIslanti

Pääkaupunki: Reykjavik

Pinta-ala: 103 000 km²

Väkiluku: 0,3 miljoonaa

Valuutta: Islannin kruunu (kr)

Schengen-alue: Schengen-alueen jäsen vuodesta 1996

Islanti

Islanti tunnetaan koskemattomasta luonnostaan ja aavoista maisemistaan. Tulivuorten ja jäätiköiden maan luonto on poikkeuksellisen vaikuttavaa. Kuumien lähteiden (geysirien) ansiosta Islannissa on paljon ulkoilmauimaloita ja kylpylöitä, jotka ovat turistienkin suosiossa. Kalastus sekä koskenlasku kumiveneellä ovat matkailuvaltteja, ja nelivetoisilla kulkuneuvoilla pääsee ihailemaan luonnonkauneutta ympäri vuoden.

Ensimmäiset asukkaat tulivat Islantiin 700-luvulla. Pääosa oli norjalaisia sekä kelttejä Brittein saarilta. Itsenäinen yhteisö menestyi vuosisatojen ajan ja ryhtyi kirjaamaan sankaritekojaan saagoina tunnettuihin historiallisiin teoksiin.

Islanti on kenties maailman vanhin parlamentaarinen demokratia. Islannin parlamentti (Alþingi) on perustettu jo vuonna 930. Sen 63 kansanedustajaa valitaan neljän vuoden välein kansanvaalilla.

Talouden kulmakiviä ovat kalastus, kuumien lähteiden energiaa hyödyntävä teollisuus (etenkin alumiiniteollisuus) sekä tietotekniikan sovellukset.

Islannin kuvataiteissa näkyy jylhien maisemien vaikutus. Kansanmusiikki on säilyttänyt suosionsa popmusiikin rinnalla. Kansainvälisesti tunnetuimpia artisteja/yhtyeitä ovat Björk, The Sugarcubes ja Sigur Rós.

Hyödyllisiä linkkejä

  • EU:n Islannin-edustusto en
  • Islannin hallituksen sivusto en
  • Tietoa matkailijoille dadeenesfritnlsv

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Islanti

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.