Διαδρομή πλοήγησης

  • Πώς λειτουργεί η ΕΕ
    • Βασικές πληροφορίες
    • Όργανα, οργανισμοί υπηρεσίες
    • Εργαστείτε για και με την ΕΕ

ΙσλανδίαΙσλανδία

Πρωτεύουσα: Ρέικιαβικ

Συνολική έκταση: 103.000 km²

Πληθυσμός: 0,3 εκατομμύρια

Νόμισμα: ισλανδική κορόνα (kr)

Χώρος Σένγκεν: Μέλος του χώρου Σένγκεν από το 1996

Ισλανδία

Η Ισλανδία φημίζεται για τις φυσικές ομορφιές και την παρθένα φύση της. Ο συνδυασμός ηφαιστείων και παγετώνων στο έδαφός της δημιουργεί ένα εκπληκτικό και μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Οι φυσικές γεωθερμικές πηγές της είναι πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται τόσο από τους κατοίκους της χώρας όσο και από τους τουρίστες ως υπαίθριες πισίνες και λουτρά.

Επίσης, το ψάρεμα, το ράφτινγκ στους ποταμούς και οι διαδρομές με τζιπ 4x4 σε απομονωμένες πίστες προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία τον 8ο αιώνα.

Ήταν λαοί της Νορβηγίας ή κελτικά φύλα από τις Βρετανικές Νήσους. Άκμασαν ως ανεξάρτητη κοινότητα για αρκετούς αιώνες και οι περιπέτειές τους περιγράφονται σε ιστορικά βιβλία γνωστά με την ονομασία «σάγκα». Η Ισλανδία μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι ίσως η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία παγκοσμίως, καθώς το κοινοβούλιό της ιδρύθηκε το 930.

Οι Althingi, δηλαδή τα μέλη του κοινοβουλίου, είναι 63 τον αριθμό και εκλέγονται ανά τετραετία. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στην αλιεία και τη βιομηχανική παραγωγή που μπορεί να αξιοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια από τις θερμές πηγές (ειδικότερα την βιομηχανία αλουμινίου) καθώς και στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών βασισμένων στις τεχνολογίες πληροφοριών.

Οι εικαστικές τέχνες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της χώρας. Η λαϊκή μουσική παραμένει πολύ δημοφιλής, όπως και η ποπ. Στα διάσημα ονόματα της ισλανδικής μουσικής συγκαταλέγονται η Björk, οι Sugarcubes και οι Sigur Rós.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

  • Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ισλανδία en
  • Κυβέρνηση της Ισλανδίας en
  • Τουριστικές πληροφορίες dadeenesfritnlsv
Ισλανδία

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;