Навигационна пътека

ИсландияИсландия

Столица: Рейкявик

Обща площ: 103 000 км²

Население: 0,3 милиона

Валута: исландска крона (kr)

Шенгенско пространство: Член на Шенгенското пространство от 1996

Исландия

Исландия е прочута с красивата си природа и обширни девствени ландшафти. Съчетанието от вулкани и ледници създава прекрасна и уникална природна среда. Геотермалните извори се използват като басейни и спа центрове на открито и привличат много туристи.

Риболовът, речният рафтинг и пътуванията с високопроходими автомобили също са много популярни сред туристите. Първите заселници идват в Исландия през VIII век.

Част от тях са от Норвегия, а други са келти от Британските острови. В продължение на няколко столетия тяхната независима общност процъфтява. Приключенията им са описани в исторически книги, наречени „саги“. Исландия вероятно е най-старата парламентарна демокрация в света, тъй като нейният парламент е създаден през 930 г.

63-та членове на парламента, наречени Althingi, се избират на всеки четири години. В основата на икономиката на страната са рибарството, индустрията, използваща възобновяема енергия от горещите извори, и съвременните информационни и телекомуникационни услуги.

Голяма част от визуалното изкуство на Исландия е повлияно от ландшафта на страната. Популярни са както фолклорната музика, така и попът. Някои от известните по света исландски изпълнители са певицата Бьорк и групите The Sugarcubes и Sigur Rós.

Полезни връзки

  • Делегация на ЕС в Исландия en
  • Правителство на Исландия en
  • Туристическа информация dadeenesfritnlsv
Исландия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?