• Az Európai Unióról
    • Alapismeretek
    • Intézmények, szervek és ügynökségek
    • EU-karrier, finanszírozás, közbeszerzések

Macedónia Volt Jugoszláv KöztársaságMacedónia Volt Jugoszláv Köztársaság

Főváros: Szkopje

Terület: 25 433 km²

Népesség: 2,05 millió

Nemzeti valuta: macedón dinár (ден)

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság

Macedónia 1991-ben, a volt Jugoszlávia felbomlását követően vált független állammá. A Balkán-félsziget középső részén fekvő, tengerparti kijárattal nem rendelkező ország domborzati viszonyait magas hegyek által szegélyezett völgyek és mélyen fekvő medencék jellemzik. Legismertebb idegenforgalmi célpontja az ország nyugati részén, az albán határon található Ohridi-tó, amely a világ egyik legrégebben keletkezett tava.

A lakosság kétharmada macedón nemzetiségű, de jelentős az albán kisebbség aránya is. Kisebb számban törökök és romák is élnek az országban

Az egykamarás parlament (Sobranie) 120 tagját négyéves időszakra választják meg. Az ország elnöke, akit a választópolgárok öt évre választanak, csupán korlátozott hatáskörrel rendelkezik.

Macedónia ásványkincskészletét főként vasérc, réz, ólom és cink alkotja. Külkereskedelmében meghatározó szerepet játszik a textilipar, amely a teljes macedón export több mint felét adja. Egyéb fontos exportcikkei között a vas- és acélipari termékeket, a borokat és a zöldségféléket érdemes megemlíteni.

A macedón konyha kedvelt fogásai közé tartozik a köményes-káposztás disznósült, a töltött galamb és a paradicsommal, uborkával és juhsajttal készült balkáni salátaspecialitás – a sopszka – helyi változata.

Hasznos linkek

  • Az EU Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságbeli Küldöttsége en
  • A macedón kormány en
  • Turistainformáció en
Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?