Bivša Jugoslavenska Republika MakedonijaBivša Jugoslavenska Republika Makedonija

Glavni grad: Skopje

Politički ustroj: republika

Ukupna površina: 25 433 km²

Stanovništvo: 2,05 milijuna

Valuta: denar

Schengenski prostor: nije članica Schengena

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija

Makedonija je postala nezavisna država 1991. nakon raspada Jugoslavije. To je kopnena država središnjeg Balkana s planinama koje se nadvijaju nad dolinom te dubokim riječnim koritima. Ohridsko jezero koje dijeli s Albanijom jedno je od najstarijih jezera u svijetu.

Etnički Makedonci čine dvije trećine stanovništva, ali tu je i značajna albanska manjina te manje brojne manjine Turaka i Roma.

Jednodomni parlament ili Sobranie broji 120 članova koji se biraju na razdoblje od četiri godine. Predsjednik, čija je vlast ograničena, bira se na općim izborima na mandat od pet godina.

Zemlja posjeduje mineralne resurse, uključujući željeznu rudu, bakar, olovo i cink. Tekstilna industrija je najznačajnija grana poslovanja te čini više od polovine ukupnog izvoza. Drugi značajni izvozni proizvodi su željezo, čelik, vino i povrće.

Lokalna kuhinja uključuje specijalitete poput svinjetine s kimom i kiselim kupusom, punjenih golubova i lokalne varijante šopske salate (napravljene od rajčica, krastavaca i ovčjeg sira) koja se može pronaći na cijelom Balkanu.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?