бивша югославска република Македониябивша югославска република Македония

Столица: Скопие

Обща площ: 25 433 км²

Население: 2,05 милиона

Валута: динар (ден)

Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенското пространство

бивша югославска република Македония

След разпадането на бивша Югославия през 1991 г. Бившата югославка република Македония става независима държава. Тя е държава, разположена във вътрешността на континента, в Централните Балкани, чиито планини се извисяват над равнина и дълбоки водни басейни. Охридското езеро, което страната си поделя с Албания, е едно от най-старите езера в света.

Две трети от населението са македонци, но в страната живеят също и многобройно малцинство албанци и по-малобройни турско и ромско малцинство.

Еднокамарния парламент или Sobranie има 120 членове, избирани за период от четири години. Президентът, който се избира за мандат от пет години чрез всеобщи преки избори, има ограничени правомощия.

Страната разполага с природни ресурси, сред които желязна руда, мед, олово и цинк. Най-важният сектор на промишлеността е текстилният, чийто дял е повече от половината от общия износ на страната. Страната изнася и значителни количества желязо, стомана, вино и зеленчуци.

Местната кухня включва специалитети като свинско с кимион и зеле, пълнен гълъб и местен вариант на шопска салата (приготвена от домати, краставици и овче сирене), която се среща във всички балкански страни.

Полезни връзки

  • Делегация на ЕС в Бивша югославска република Македония en
  • Правителство на Бивша югославска република Македония en
  • Туристическа информация en
бивша югославска република Македония

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?