Kruimelpad

De Europese vlag

De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie en, in bredere zin, voor de identiteit en de eenheid van Europa.

Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa.

Het aantal sterren heeft niets te maken met het aantal EU-landen. De rangschikking in een cirkel symboliseert daarentegen de onderlinge verbondenheid tussen die landen.

Geschiedenis van de Europese vlag

De geschiedenis van de vlag begint in 1955. De Raad van Europa DeutschEnglishfrançaisitaliano, die zich inzet voor de mensenrechten en de Europese cultuur, koos deze vlag voor eigen gebruik. In de daaropvolgende jaren heeft hij de Europese instellingen die toen werden opgericht, aangemoedigd dezelfde vlag te gebruiken.

In 1983 heeft het Europees Parlement besloten dat deze vlag de Europese vlag zou worden. In 1985 voerden de EU-regeringsleiders de vlag in als officieel symbool van de Europese Unie (die toen nog Europese Gemeenschap heette). Daarnaast hebben alle Europese instellingen een eigen logo.

Herdenkingseuromunt: 30 jaar EU-vlag

Om te vieren dat de Europese vlag 30 jaar bestaat, wordt er een special euromunt geslagen. Het ontwerp wordt gekozen door de inwoners van de eurozone. U kunt nog tot 27 mei 2015 stemmen op uw favoriete ontwerp. Als u stemt, maakt u kans op een mooie prijs!

Gebruik van het EU-logo - organisaties en personen buiten de EU-instellingen

De Europese vlag downloaden

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?