You are here:

Az európai zászló

Az európai zászló az Európai Uniót, tágabb értelemben pedig az európai egységet és identitást szimbolizálja.

Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak. A csillagok az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik.

A kör az egységet jelképezi, a csillagok száma és a tagállamok száma között azonban nincs összefüggés.

Az európai zászló története

A zászló története 1955-re nyúlik vissza. Eredetileg az emberi jogokat védelmező és az európai kultúrát támogató Európa Tanács Az előző linken elérhető szöveg fordításai   Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) választotta jelképéül. A következő években az Európa Tanács az akkor létrejött új európai intézményeket is arra buzdította, hogy fogadják el a lobogót saját jelképüknek.

Az Európai Parlament 1983-ban határozatot hozott, miszerint az Európai Közösségek is ezt a zászlót használják. Az EU vezetői 1985-ben a zászlót az Európai Közösségek (később: az Európai Unió) hivatalos jelképévé választották. Valamennyi európai uniós intézmény emellett saját emblémát is használ.

Euró-emlékérme az EU zászlajának 30. évfordulójára

Az euróövezetbe tartozó 19 ország különleges emlékérmet bocsát ki abból az alkalomból, hogy 30 éves az Európai Uniót jelképező lobogó. Az emlékérmet az a rajzolat díszíti, amelyet az uniós polgárok, illetve az euróövezet országainak lakói az Európai Bizottság által 2015-ben meghirdetett online szavazáson a legjobbnak ítéltek: a Görög Nemzeti Bankban vésnökként dolgozó Jorgosz Sztamatopulosz munkáját. Az érmén 12 csillag látható, amelyek emberi alakokká változva jelképezik Európa újjászületését. Nézze meg a nyertes érmét.

Az EU emblémájának az uniós intézményeken kívüli szervezetek és személyek általi felhasználására vonatkozó feltételek