Navigációs útvonal

Az európai zászló

Az európai zászló az Európai Uniót, tágabb értelemben pedig az európai egységet és identitást szimbolizálja.

Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak. A csillagok az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik.

A kör az egységet jelképezi, a csillagok száma és a tagállamok száma között azonban nincs összefüggés.

Az európai zászló története

A zászló története 1955-re nyúlik vissza. Eredetileg az emberi jogokat védelmező és az európai kultúrát támogató Európa Tanács DeutschEnglishfrançaisitaliano választotta jelképéül. A következő években az Európa Tanács az akkor létrejött új európai intézményeket is arra buzdította, hogy fogadják el a lobogót saját jelképüknek.

Az Európai Parlament 1983-ban határozatot hozott, miszerint az Európai Közösségek is ezt a zászlót használják. Az EU vezetői 1985-ben a zászlót az Európai Közösségek (később: az Európai Unió) hivatalos jelképévé választották. Valamennyi európai uniós intézmény emellett saját emblémát is használ.

Euró-emlékérme az EU zászlajának 30. évfordulójára

A zászló hivatalos uniós szimbólummá válásának 30. évfordulója alkalmából az euróövezet országai különleges emlékérmét bocsátanak ki. Az éremképet az euróövezet polgárai és lakosai választhatják ki. 2015. május 27-ig lehet szavazni a legjobb tervre Deutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandsportuguêslietuvių kalbaslovenčinaslovenščinasuomi. A szavazók között értékes ajándékot sorsolunk ki!

Az EU emblémájának az uniós intézményeken kívüli szervezetek és személyek általi felhasználására vonatkozó feltételek

Az európai zászló letöltése

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?