Navigacijski put

Europska zastava

Europska zastava simbolizira ne samo Europsku uniju već i europsko jedinstvo i identitet u širem smislu.

Europska zastava sastoji se od kruga od 12 zlatnih zvijezda na plavoj podlozi. Zvijezde simboliziraju ideale jedinstva, solidarnosti i sklada među narodima Europe.

Broj zvijezda nije povezan s brojem država članica, dok krug simbolizira jedinstvo.

Povijest europske zastave

Povijest europske zastave vodi nas u 1955. Vijeće Europe DeutschEnglishfrançaisitaliano, koje se zalaže za obranu ljudskih prava i promiče europsku kulturu, odabralo je sadašnji dizajn za vlastite potrebe. Tijekom sljedećih godina poticalo je europske institucije u nastajanju da tu zastavu i same prihvate.

Godine 1983. Europski parlament odlučio je da zastava kojom se koristi Vijeće Europe postaje zastava Zajednicâ, a 1985. odlukom europskih čelnika ona je postala službeni amblem Europskih zajednica, koje će kasnije postati Europska unija. Usto, sve europske institucije danas imaju vlastiti amblem.

Prigodna kovanica eura: trideset godina zastave EU-a

U cilju obilježavanja tridesete godišnjice odluke čelnika EU-a o uvođenju zastave kao amblema EU-a, 19 država članica europodručja izdaju posebne prigodne kovanice. Nakon natječaja na internetu koji je Europska komisija održala u 2015., građani i stanovnici europodručja izabrali su njihov dizajn koji je osmislio Georgios Stamatopoulos, graver u Grčkoj središnjoj banci. Motiv prikazuje 12 zvijezda koje poprimaju ljudski oblik i pozdravljaju rođenje nove Europe. Pogledajte pobjednički motiv.

Upotreba amblema EU-a – organizacije i ljudi izvan institucija EU-a

Preuzmite europsku zastavu

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?