Euroopan lippu

Euroopan lippu symboloi Euroopan unionia ja laajemmin myös Euroopan yhtenäisyyttä ja eurooppalaista identiteettiä.

Euroopan lipussa on 12 kullanvärisen tähden muodostama ympyrä sinisellä taustalla. Tähdet symboloivat Euroopan kansojen ihanteita: yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja harmoniaa.

Lipussa olevien tähtien määrä ei liity jäsenvaltioiden lukumäärään. Ympyrä edustaa yhtenäisyyttä.

Euroopan lipun historia

Lipun historia alkaa vuodesta 1955, jolloin ihmisoikeuksien ja eurooppalaisen kulttuurin puolesta toimiva Euroopan neuvosto DeutschEnglishfrançaisitaliano otti nykyisen mallin käyttöönsä. Euroopan yhteisön perustamisen jälkeen neuvosto ehdotti lippua myös yhteisön toimielinten käyttöön.

Vuonna 1983 Euroopan parlamentti ehdotti päätöslauselmassaan Euroopan neuvoston lipun ottamista Euroopan yhteisön tunnukseksi, ja vuonna 1985 EY:n johtajat tekivät tästä virallisen päätöksen. Euroopan yhteisön tunnus säilyi sittemmin myös Euroopan unionin virallisena tunnuksena. Jokaisella EU:n toimielimellä on lisäksi oma tunnuksensa.

Euron juhlaraha: EU:n lippu 30 vuotta

Vuonna 2015 on kulunut 30 vuotta siitä, kun EU-johtajat päättivät ottaa tähtilipun EU:n tunnukseksi. Merkkivuoden kunniaksi euroalueen maat laskevat liikkeeseen erikoisjuhlakolikon, jonka ulkoasu valittiin euroalueen kansalaisille ja asukkaille avoimessa verkkoäänestyksessä. Voittajakolikon on suunnitellut Kreikan keskuspankin palveluksessa toimiva kaivertaja Georgios Stamatopoulos. Sen kuva-aiheessa 12 ihmishahmoa ympäröi EU:n tähtilippua symboloiden uuden Euroopan syntyä. Kuva voittajakolikosta

EU:n tunnuksen käyttö – EU:n toimielinten ulkopuoliset organisaatiot ja henkilöt

Lataa Euroopan lippu

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.