Διαδρομή πλοήγησης

Η σημαία της ΕΕ

Η σημαία της ΕΕ συμβολίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ενότητα και την ταυτότητα της Ευρώπης γενικότερα.

Η σημαία έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο, τα οποία συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των κρατών μελών. Ο κύκλος είναι σύμβολο ενότητας.

Η ιστορία της σημαίας της ΕΕ

Η ιστορία της σημαίας άρχισε το 1955, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης DeutschEnglishfrançaisitaliano, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, επέλεξε το σημερινό σχέδιο για δική του χρήση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθάρρυνε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, που μόλις είχαν αρχίσει να λειτουργούν, να αναγνωρίσουν τη σημαία ως έμβλημά τους.

Το 1983, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η σημαία των Κοινοτήτων θα έπρεπε να είναι η ίδια με τη σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1985, η σημαία αυτή αναγνωρίστηκε από όλους τους ηγέτες της ΕΕ ως το επίσημο έμβλημα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που στη συνέχεια έγιναν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο έχει, επιπροσθέτως, σήμερα το δικό του έμβλημα.

Αναμνηστικό κέρμα του ευρώ: 30 χρόνια με τη σημαία της ΕΕ

Για να σηματοδοτήσουν την 30ή επέτειο από την καθιέρωση της σημαίας, οι χώρες της Ευρωζώνης εκδίδουν ειδικό αναμνηστικό κέρμα. Το σχέδιό του θα επιλεγεί από τους πολίτες και τους κατοίκους της Ευρωζώνης. Μέχρι τις 27 Μαΐου 2015 μπορείτε να ψηφίσετε το σχέδιο που προτιμάτε, αποκτώντας την ευκαιρία να κερδίσετε ένα μεγάλο βραβείο!

Χρήση του εμβλήματος της ΕΕ - οργανώσεις και άτομα εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Τηλεφορτώστε την ευρωπαϊκή σημαία

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;