Навигационна пътека

Европейското знаме

Европейското знаме символизира както Европейския съюз, така и идентичността и единството на Европа в по-широк смисъл.

На него е изобразен кръг от 12 златни звезди на син фон. Звездите символизират идеалите за единство, солидарност и хармония между народите в Европа.

Броят на звездите няма нищо общо с броя на държавите членки, въпреки че кръгът е символ на единството.

История на европейското знаме

Историята на знамето започва през 1955 г. Съветът на Европа DeutschEnglishfrançaisitaliano, който защитава човешките права и подпомага европейската култура, приема настоящия дизайн за собствена употреба. През следващите години Съветът на Европа насърчава нововъзникващите европейски институции да приемат същото знаме.

През 1983 г. Европейският парламент решава, че знамето на Общностите трябва да бъде знамето, използвано от Съвета на Европа. През 1985 г. то е прието от всички лидери на ЕС като официална емблема на Европейските общности, които по-късно ще се превърнат в Европейски съюз. Всяка европейска институция има и своя собствена емблема.

Възпоменателна евромонета: 30 години знаме на ЕС

Страните от еврозоната ще пуснат в обращение специална възпоменателна монета, за да отбележат 30-та годишнина на знамето. Дизайнът на монетата трябва да бъде определен от гражданите и жителите на еврозоната. До 27 май 2015 г. можете да гласувате за предпочитания от вас дизайн Deutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandsportuguêslietuvių kalbaslovenčinaslovenščinasuomi и да спечелите страхотна награда!

Използване на емблемата на ЕС — организации и лица извън институциите на ЕС

Изтеглете европейското знаме

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?