Europadagen – Öppet hus i EU

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Öppet hus hos EU-institutionerna

För att fira Europadagen håller EU-institutionerna öppet hus i början av maj i Bryssel och Strasbourg. EU-kontor i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Varje år tar tusentals människor chansen att delta i studiebesök, debatter, konserter och andra evenemang i samband med Europadagen.

Foton:

Affischer för Europadagen 1996–2014

Varje år väljer vi ut den affisch som vi tycker bäst fångar EU-tanken – den blir årets Europadagsaffisch . Här nedan kan du titta på tidigare års affischer. Nedladdningar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

9 maj 1950 – 9 maj 2002

This infoclip starts with a look back in history, including the signature of the Schuman Declaration. A second part shows the EU institutions today.

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?