You are here:

Ziua Europei - Instituțiile UE vă invită să le treceți pragul

Instituțiile UE își deschid porțile

Instituțiile UE își deschid porțile pentru public. Participați la festivități și aflați mai multe despre Uniunea Europeană. Evenimente și activități pentru toate vârstele!

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public în zilele de 2 mai (la Strasbourg) și de 9 mai (la Bruxelles și Luxemburg). Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Ce se întâmplă în acest an?

9 mai 2015

9 mai 2015

2 mai 2015

Vizualizați toate evenimentele pe hartă

  • Instituțiile UE
  • Transfer gratuit cu trenul
9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Parlamentul European

Vocea dumneavoastră în Uniunea Europeană DeutschEnglishfrançaisNederlands

Membrii Parlamentului European sunt reprezentanții cetățenilor europeni. Vizitați-ne, participați la dezbaterile despre egalitatea de gen și aflați mai multe despre activitățile ONG-urilor implicate în proiecte de dezvoltare, într-o atmosferă plină de culoare și optimism.

9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Consiliu

Vizitați Consiliul European

Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European își deschid porțile pentru public. Vizitați clădirea în care se reunesc și iau decizii șefii de stat și de guvern ai celor 28 de state membre ale UE.

9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Comisia Europeană

UE depune eforturi pentru a clădi o Europă mai puternică pe plan mondial

Toți cetățenii vor putea descoperi acțiunile concrete, principalele priorități și gama vastă de activități a Comisiei Europene. Europa sunteți voi!

9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Curtea de Conturi Europeană

Știți cine sunt apărătorii intereselor financiare ale cetățenilor Uniunii Europene?

Faceți cunoștință cu auditorii UE. Aflați în ce constă activitatea acestora. Testați-vă cunoștințele în domeniul auditului răspunzând la un chestionar și vedeți dacă aveți competențele necesare pentru a deveni auditor al UE.

9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Serviciul European de Acțiune Externă

Serviciul diplomatic al Uniunii Europene English

Serviciul European de Acțiune Externă, care contribuie la promovarea rolului UE în lume, este serviciul diplomatic al Uniunii Europene. SEAE îl asistă pe responsabilul UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini (Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene) în aplicarea politicii externe și de securitate comună a Uniunii.

9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Comitetul Economic și Social European

Comitetul Economic și Social European (CESE) Englishfrançais

Aflați ce face CESE pentru voi! Așteptăm opinii și idei pe marginea subiectelor importante și de interes pentru dumneavoastră, cum ar fi ocuparea forței de muncă, creșterea economică, dezvoltarea durabilă, inițiativele pentru dezvoltare globală, eradicarea sărăciei, etc.

9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Comitetul Regiunilor

Regiunea dumneavoastră în Uniunea Europeană

Descoperiți Comitetul Regiunilor într-un mod interactiv! Aflați mai multe despre activitatea sa și prioritățile politice actuale, precum și despre diversitatea Europei și inițiativele regiunilor în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

9 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Ombudsmanul European

Ombudsmanul European

Cu ocazia Zilei porților deschise, alături de Ombudsmanul European vor fi prezenți ombudsmanul federal DeutschEnglishfrançaisNederlands și ombudsmanul regional français din Belgia, pentru a oferi asistență și consiliere participanților. Pentru a afla mai multe, vizitați standul nostru din incinta Parlamentului European. Vă așteptăm!

9 mai 2015 | 10:00 - 16:00 | Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor

Protecția datelor pentru secolul 21 DeutschEnglishfrançais

Atunci când facem cumpărături on-line, când utilizăm un smartphone sau când ne depunem candidatura pentru un loc de muncă, protecția datelor ne privește pe toți. Vizitați standul AEPD din incinta Parlamentul European pentru o incursiune interactivă în lumea tehnologiei și a protecției datelor.

9 mai 2015 | 11:00 - 18:00 | Parlamentul European

Aflați cum funcționează Parlamentul European français

Vizitați Parlamentul European, singura instituție a UE ai cărei membri sunt aleși prin vot universal la nivel european și aflați cum funcționează. Întâlniți-vă cu deputații europeni la ora 14:00. Descoperiți proiectele de dezvoltare ale ONG-urilor. Locul de desfășurare: Place d'Armes, Luxembourg

9 mai 2015 | 11:00 - 18:00 | Curtea de Conturi Europeană

Știți cine sunt apărătorii intereselor financiare ale cetățenilor Uniunii Europene?

Faceți cunoștință cu auditorii UE. Aflați cum aceștia protejează interesele financiare ale cetățenilor UE. Testați-vă cunoștințele în domeniul auditului răspunzând la un chestionar și vedeți dacă aveți competențele necesare pentru a deveni auditor al UE.

9 mai 2015 | 14:00 - 18:00 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene DeutschEnglishfrançais

Vizitați, începând cu ora 14:00, instituția care răspunde de revizuirea actelor instituțiilor UE, care se asigură că statele membre respectă tratatele și care interpretează legislația UE, la cererea instanțelor naționale.

2 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Parlamentul European

Aflați cum funcționează Parlamentul European DeutschEnglishfrançaisNederlands

Vizitați Parlamentul European, singura instituție a UE ai cărei membri sunt aleși prin vot universal la nivel european și aflați cum funcționează. Participați la dezbaterea privind Anul european pentru dezvoltare. La ora 11:30 va avea loc o dezbatere publică cu membrii Parlamentului European. Vă puteți plimba gratuit cu vaporul, din centrul orașului la Parlamentul European, pe toată durata zilei. Allée du Printemps, Strasbourg

2 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Curtea de Conturi Europeană

Știți cine sunt apărătorii intereselor financiare ale cetățenilor Uniunii Europene?

Faceți cunoștință cu auditorii UE. Aflați cum aceștia protejează interesele financiare ale cetățenilor UE. Testați-vă cunoștințele în domeniul auditului răspunzând la un chestionar și vedeți dacă aveți competențele necesare pentru a deveni auditor al UE.

2 mai 2015 | 10:00 - 18:00 | Ombudsmanul European

Ombudsmanul European

Cu ocazia Porților deschise la instituțiile UE, alături de Ombudsmanul European vor fi prezenți ombudsmanul național al Franței français, comitetul federal pentru petiții Deutsch și comitetul regionial pentru petiții Deutsch din Germania, pentru a oferi ajutor și consiliere celor care vor participa la eveniment. Pentru a afla mai multe, vizitați standul nostru din incinta Parlamentului European. Vă așteptăm!

Aflați care sunt activitățile organizate de Ziua Europei, peste tot în UE

Birourile locale ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European din UE organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

Aflați ce se întâmplă în țara dumneavoastră.

Activități organizate de Ziua Europei în întreaga lume

Delegațiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, activități pe tema „Europa în lume” - conferințe, concursuri, festivaluri de film și alte evenimente.

Informații suplimentare

Ce simbolizează Ziua Europei?

Ziua Europei (9 mai) celebrează pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declarației Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Ziua Europei - afișe

În fiecare an, afișul care exprimă cel mai bine ideea de UE este selectat să reprezinte Ziua Europei. Puteți vizualiza mai jos afișele câștigătoare la edițiile precedente.