You are here:

Európa-nap – Uniós nyílt napok

Nyílt napok az uniós intézményekben

Az uniós intézmények megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Ünnepeljen velünk! A rendezvények között minden korosztály találhat érdeklődésének megfelelő programot.

Az Európa-nap alkalmából az uniós intézmények megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az eseményre Strasbourgban május 2-án, Brüsszelben és Luxembourgban május 9-én kerül sor. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

Az idei év programjai

2015. május 9.

2015. május 9.

2015. május 2.

Az összes esemény egy térképen

  • Uniós intézmények
  • Ingyenes vasúti járatok megállói
2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Európai Parlament

Az Ön hangja az Európai Unióban DeutschEnglishfrançaisNederlands

Az Európai Parlament képviselői az Ön szószólói az Unión belül. Látogasson el hozzánk, kapcsolódjon be a nemek közötti egyenlőségről folytatott általános vitába, és ismerkedjen meg a nem kormányzati szervek fejlesztési projektjeivel egy színes és inspiráló program keretében.

2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Tanács

Ismerje meg jobban az Európai Tanácsot!

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Tanács megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Jöjjön el és tekintse meg, hol születnek a 28 uniós tagország állam- és kormányfőinek közös döntései!

2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Európai Bizottság

Az EU célja Európa világban betöltött szerepének megerősítése

A nyílt nap alkalmat ad arra, hogy Ön is megismerje az Európai Bizottság konkrét intézkedéseit, fő prioritásait és széles körű tevékenységét. Ne feledje: Európa Önről szól!

2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Európai Számvevőszék

Ismerkedjen meg az EU pénzügyi stabilitásának őrzőivel!

Itt az alkalom, hogy személyesen találkozzon az Európai Számvevőszéknél dolgozó uniós könyvvizsgálókkal, és megismerje, hogyan védelmezik az uniós polgárok pénzügyi érdekeit. Tegye próbára egy kvízjátékban könyvvizsgálói készségeit, és tesztelje, hogy alkalmas-e az uniós könyvvizsgálói munkára!

2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Európai Külügyi Szolgálat

Az Európai Unió diplomáciai testülete English

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) az Európai Unió diplomáciai testületeként képviseli az EU érdekeit a világban. Munkatársai segítik az EU külpolitikai vezetőjét, Federica Mogherini külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt, az Európai Bizottság alelnökét a közös uniós kül- és biztonságpolitika céljainak megvalósításában.

2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Englishfrançais

Fedezze fel, mit tesz Önért az EGSZB! Ossza meg velünk, hogyan vélekedik és milyen elképzelései vannak az Ön számára érdekes és fontos kérdéseket illetően, így például a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés, a fenntartható fejlődés, a globális fejlesztési kezdeményezések, a szegénység felszámolása stb. vonatkozásában.

2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Régiók Bizottsága

Az Ön régiója az Európai Unióban

Fedezze fel interaktív módon a Régiók Bizottságát! Tudjon meg többet munkájáról és politikai prioritásairól, valamint Európa sokszínűségéről és a régiók fejlesztési együttműködési kezdeményezéseiről.

2015. május 9. | 10:00 – 18:00 | Európai ombudsman

Európai ombudsman

Az európai ombudsman a belgiumi szövetségi ombudsmannal DeutschEnglishfrançaisNederlands és regionális ombudsmannal français karöltve kínál segítséget és nyújt tanácsokat az uniós nyílt napra ellátogató érdeklődőknek. Ha Ön többet szeretne megtudni a hivatalról, keresse fel az európai ombudsman standját az Európai Parlament épületében. Várjuk látogatását!

2015. május 9. | 10:00 – 16:00 | Európai adatvédelmi biztos

Adatvédelem a 21. században DeutschEnglishfrançais

Az adatvédelemnek komoly tétje van mindenki számára, aki interneten vásárol, okostelefont használ vagy álláspályázatot nyújt be. Keresse fel az európai adatvédelmi biztos standját az Európai Parlament épületében, ahol interaktív betekintést kaphat a technológia és az adatvédelem aktuális kérdéseibe!

2015. május 9. | 11:00 – 18:00 | Európai Parlament

Ismerje meg jobban az Európai Parlament működését! français

Tudjon meg többet az egyetlen olyan európai intézményről, amelynek tagjait általános választójog alapján választják meg, és ismerkedjen meg működésével. Találkozzon az EP képviselőivel 14:00 órakor! Ismerje meg a nem kormányzati szervek fejlesztési projektjeit! Helyszín: Place d'Armes, Luxembourg.

2015. május 9. | 11:00 – 18:00 | Európai Számvevőszék

Ismerkedjen meg az EU pénzügyi stabilitásának őrzőivel!

Itt az alkalom, hogy személyesen találkozzon az Európai Számvevőszéknél dolgozó uniós könyvvizsgálókkal, és megismerje, hogyan védelmezik az uniós polgárok pénzügyi érdekeit. Tegye próbára egy kvízjátékban könyvvizsgálói készségeit, és tesztelje, hogy alkalmas-e az uniós könyvvizsgálói munkára!

2015. május 9. | 14:00 – 18:00 | Az Európai Unió Bírósága

Az Európai Unió Bírósága DeutschEnglishfrançais

Látogasson el 14:00 órától az Európai Unió Bíróságának épületébe! Ez a testület vizsgálja felül az uniós intézmények jogi aktusait, gondoskodik arról, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák az alapszerződéseket, és értelmezi az uniós jogot a tagállami bíróságok felkérése alapján.

2015. május 2. | 10:00 – 18:00 | Európai Parlament

Ismerje meg jobban az Európai Parlament működését! DeutschEnglishfrançaisNederlands

Látogasson el az egyetlen olyan európai intézménybe, amelynek tagjait általános választójog alapján választják meg, és ismerkedjen meg működésével. Vegyen részt a fejlesztés európai évéről folytatott vitában! Nyilvános vita európai parlamenti képviselők részvételével 11:30-kor. Ingyenes kompjáratok a városközpontból az Európai Parlament épületéig egész nap. Allée du Printemps, Strasbourg.

2015. május 2. | 10:00 – 18:00 | Európai Számvevőszék

Ismerkedjen meg az EU pénzügyi stabilitásának őrzőivel!

Itt az alkalom, hogy személyesen találkozzon az Európai Számvevőszéknél dolgozó uniós könyvvizsgálókkal, és megismerje, hogyan védelmezik az uniós polgárok pénzügyi érdekeit. Tegye próbára egy kvízjátékban könyvvizsgálói készségeit, és tesztelje, hogy alkalmas-e az uniós könyvvizsgálói munkára!

2015. május 2. | 10:00 – 18:00 | Európai ombudsman

Európai ombudsman

Az európai ombudsman a francia nemzeti ombudsmannal français, valamint a németországi szövetségi petíciós bizottsággal Deutsch és regionális petíciós bizottsággal Deutsch karöltve kínál segítséget és nyújt tanácsokat az uniós nyílt napra ellátogató érdeklődőknek. Ha Ön többet szeretne megtudni a hivatalról, keresse fel az európai ombudsman standját az Európai Parlament épületében. Várjuk látogatását!

Az Európa-nap programjai Európa-szerte

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament uniós országokban működő helyi irodái is sokféle programmal várják az odalátogató felnőtteket és gyerekeket.

Tekintse meg az egyes tagországok programjait!

Európa-napi programok világszerte

Az EU küldöttségei a tagállamok helyi nagykövetségével karöltve rendezvénysorozatot szerveznek az EU-n kívüli országokban, melynek mottója: Európa a világban. Ez alkalomból előadások, vetélkedők, filmfesztiválok és egyéb események sora mutatja be, mi mindennel gyarapítja az EU a világot.

További információk

Mi is az az Európa-nap?

Az Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

Európa-napi poszterek

Az Európa-napot minden évben az a – pályázat útján kiválasztott – poszter népszerűsíti, amelyik az EU által képviselt alapeszméket a leghatásosabban fejezi ki. Tekintse meg Ön is az előző évek nyertes posztereit.