Navigacijski put

Dan Europe – dani otvorenih vrata

Dan Europe

Vrata institucija EU-a otvaraju se za javnost. Pridružite se proslavama i doznajte više o Europskoj uniji uz događanja i aktivnosti za sve dobne skupine.

#euopendoors

Dani otvorenih vrata u institucijama EU-a

Povodom proslave Dana Europe u tjednima uoči europskih izbora vrata europskih institucija bit će otvorena za javnost u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organizirat će niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi posjećuju europske institucije, sudjeluju u raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

Što se događa ove godine?

Dan otvorenih vrata u Strasbourgu: 4. svibnja 2014., 10:00 – 18:00

 • Europski parlament jedino je izravno izabrano tijelo EU-a i jedna od najvećih demokratskih skupština na svijetu. Sad je najbolje vrijeme da nas posjetite, upravo prije europskih izbora!

  Više informacija français

 • Gdje građani i organizacije mogu zatražiti pomoć ako imaju probleme s upravom EU-a? Posjetite štand Europskog ombudsmana (u Parlamentu) i doznajte.

  Više informacija Deutsch English français

 • Upoznajte revizore EU-a. Doznajte kako štite financijske interese građana EU-a i pomažu da EU radi bolje. Posjetite štand Europskog revizorskog suda u zgradi Winston Churchill.

  Više informacija

Preuzmite cijeli program aktivnosti u Strasbourgu. pdf - 120 KB [120 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Vrh

Dan otvorenih vrata u Luxembourgu: 10. svibnja, 10:00 – 18:00

 • Dođite i posjetite Sud Europske unije, koji je nadležan za preispitivanje propisa koje su donijele institucije EU-a, osigurava da države članice poštuju ugovore i tumači pravo EU-a na zahtjev nacionalnih sudova.

  Više informacija Deutsch English français

 • Upoznajte revizore EU-a. Doznajte kako štite financijske interese građana EU-a i pomažu da EU radi bolje. Posjetite štand Europskog revizorskog suda u centru Luxembourga (trg Clairefontaine).

  Više informacija

Cijeli program aktivnosti u Luxembourgu français

Vrh

Dan otvorenih vrata u Bruxellesu: 4. svibnja 2014., 10:00 – 18:00

 • Europski parlament jedino je izravno izabrano tijelo EU-a i jedna od najvećih demokratskih skupština na svijetu. Sad je najbolje vrijeme da nas posjetite, upravo prije europskih izbora!

  Više informacija pdf - 231 KB [231 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) Nederlands (nl)

 • Vrata Vijeća Europske unije i Europskog vijeća otvaraju se za javnost. Dođite i pogledajte gdje šefovi država i vlada 28 država članica EU-a donose odluke.

  Više informacija

 • Tema dana otvorenih vrata Europske komisije jest „Europski građani i demokracija”. Svi građani mogu otkriti konkretne mjere koje poduzima ta institucija i široki raspon njezinog djelovanja. Europa, to ste vi!

  Više informacija Deutsch English français Nederlands

 • Pogledajte kako vas EU predstavlja diljem svijeta. Upoznajte Europsku službu za vanjsko djelovanje i doznajte o aktivnostima EU-a diljem svijeta, uključujući civilne misije i vojne operacije.

  Više informacija English

 • Otkrijte rad i aktivnosti Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. Upoznajte naše članove i popričajte o tome što znači biti europski građanin te uživajte u aktivnostima za cijelu obitelj.

  Više informacija English français

 • Proslavite 20. obljetnicu Odbora regija, doznajte o njegovoj ulozi i povijesti te doživite višekulturno bogatstvo europskih regija i gradova.

  Više informacija Deutsch English français Nederlands

 • Posjetite štand Europskog nadzornika za zaštitu podataka. Odgovorit ćemo vam na pitanja o zaštiti vaših osobnih podataka kad se prijavljujete za posao, koristite svoj pametni telefon ili kupujete na internetu.

  Više informacija Deutsch English français

 • Gdje građani i organizacije mogu zatražiti pomoć ako imaju probleme s upravom EU-a? Posjetite štand Europskog ombudsmana (u Parlamentu) i doznajte.

  Više informacija Deutsch English français Nederlands

 • Upoznajte revizore EU-a. Doznajte kako štite financijske interese građana EU-a i pomažu da EU radi bolje. Posjetite štand Europskog revizorskog suda na esplanadi Europskog parlamenta.

  Više informacija

 • Ako ste u Bruxellesu 10. i 11. svibnja, ne propustite festival briselske regije – Fête de l'Iris francuski / Irisfeest nizozemski

Vrh

Aktivnosti u okviru Dana Europe diljem Europe

Aktivnosti u okviru Dana Europe:

Aktivnosti u okviru Dana Europe diljem svijeta

Delegacije EU-a u suradnji s veleposlanstvima država članica organizirat će u zemljama domaćinima aktivnosti na temu Europa u svijetu. Predavanjima, natjecanjima, filmskim festivalima i drugim događanjima pokazat će se najbolje što EU može ponuditi.

Više informacija English

Zašto Dan Europe?

Danom Europe (9. svibnja) slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Vrh

Video dana otvorenih vrata iz 2013.

Europski parlament

 • Europski parlament

 • Van Rompuy posjećuje informacijske štandove

 • Europska komisija

Plakati posvećeni Danu Europe 1996. – 2014.

Svake godine plakat koji najbolje predstavlja ideju Europske unije odabire se za plakat Dana Europe. U nastavku možete pregledati pobjedničke plakate iz prethodnih godina.

Vrh
 Preuzimanja

 • EU u dijapozitivima български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) ελληνικά (el) English (en) español (es) eesti keel (et) suomi (fi) français (fr) magyar (hu) italiano (it) lietuvių kalba (lt) latviešu valoda (lv) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv)  

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

9. svibanj 1950. - 9. svibanj 2002.

Ova informativna snimka počinje podsjećanjem na prošlost uključujući i potpisivanje Schumanove deklaracije. Drugi dio prikazuje EU institucije danas.

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?