Navigacijski put

Europska himna

Melodija koja simbolizira EU potječe iz Devete simfonije, koju je 1823. skladao Ludwig Van Beethoven. Njome je uglazbio „Odu radosti”, lirsku pjesmu Friedricha von Schillera iz 1785.

Himna simbolizira ne samo Europsku uniju već i Europu u širem smislu. U „Odi radosti” Schiller iznosi svoj ideal bratstva među ljudima, koji je Beethoven dijelio.

Godine 1972. Vijeće Europe prihvatilo je Beethovenovu „Odu radosti” za svoju himnu, a 1985. odlukom europskih čelnika ona je postala službena himna Europske unije. Himna nema tekst, nego samo glazbu. Na univerzalnom jeziku glazbe, njome se izražavaju europski ideali slobode, mira i solidarnosti.

Europska himna nije zamjena za nacionalne himne država članica, već se njome slave zajedničke vrijednosti. Himna se izvodi na službenim svečanostima u kojima sudjeluje Europska unija i općenito u okviru raznih događanja povezanih s Europom.

Poslušajte europsku himnu


Izvodi je puhački orkestar mladih Europske unije pod ravnanjem Andréa Reichlinga. Snimljena je 1994. u lisabonskom Teatro da Trindade. Glazbeni aranžman djelo je Herberta von Karajana.*

*Sva su prava proizvođača i vlasnika izvedenog djela pridržana.

 Vidi također

  • Poslušajte druge obrade europske himne Deutsch (de) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) Nederlands (nl) slovenščina (sl)  

 Preuzimanja

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?