Навигационна пътека

Европейският химн

Мелодията, която символизира ЕС, е от Деветата симфония, композирана през 1823  г. от Лудвиг Ван Бетховен, когато той съставя музиката към "Одата на радостта", лирическите стихове на Фридрих фон Шилер от 1785 г.

Химнът символизира не само Европейския съюз, но също и Европа в по-широк смисъл. Поемата "Ода на радостта" изразява идеалистичната представа на Шилер за братство между всички хора — представа, която Бетховен споделя.

През 1972  г. Съветът на Европа приема мелодията на Бетховен "Ода на радостта" за свой химн. През 1985  г. тя е приета от лидерите на ЕС за официалния химн на Европейския съюз. Без думи, на универсалния език на музиката, този химн изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Европейският химн няма за цел да замени националните химни на държавите от ЕС, а по-скоро да възхвалява ценностите, които те споделят.

Чуйте европейския химн

Химнът се изпълнява от Младежкия духов оркестър на Европейския съюз под диригентството на Андре Райхлинг. Записан е през 1994  г. в Teatro da Trindade, Лисабон. Музикален аранжимент — Херберт фон Караян.*

*Всички права на създателя и собственика на творбата са запазени.

 Изтегляния

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?