Cum este cheltuit bugetul UE?

Cadrul financiar multianual (CFM) definește limitele și prioritățile pe termen lung ale UE în materie de cheltuieli.

Bugetul UE finanțează activități diverse, de la dezvoltarea zonelor rurale și conservarea mediului, până la promovarea drepturilor omului și protecția frontierelor externe. Dimensiunea bugetului și modul în care este alocat acesta sunt stabilite de Comisie, Consiliu și Parlament. Responsabilitatea privind cheltuielile îi revine însă Comisiei. Țările UE și Comisia își împart responsabilitatea pentru aproximativ 80 % din buget.

Elaborarea proiectului de buget

Bugetul este stabilit, în comun, de Comisie, Consiliu și Parlament DeutschEnglishfrançais. Comisia elaborează un proiect pe care îl înaintează spre analiză Consiliului și Parlamentului, care pot aduce modificări. În caz de dezacord, instituțiile trebuie să negocieze până ajung la un compromis.

Bugetul din fiecare an conține sumele convenite în prealabil prin cadrul financiar multianual. Acest fapt îi permite Uniunii Europene să planifice programele de cheltuieli cu câțiva ani înainte. Cadrul actual acoperă perioada 2014-2020.

Mai multe despre procedura bugetară a UE

Gestionarea fondurilor UE

Responsabilitatea finală pentru alocarea bugetului îi revine Comisiei. Cu toate acestea, 80 % din fondurile UE sunt gestionate de guvernele statelor membre. Dacă se constată că au fost efectuate plăți necuvenite, Comisia colaborează cu statele membre în cauză pentru a recupera banii. Pentru a asigura transparența, informațiile privind organizațiile și întreprinderile care beneficiază de fonduri europene sunt făcute publice.

Domenii de cheltuieli

Bugetul UE se împarte în circa 6 domenii de cheltuieli. DeutschEnglishfrançais

În prezent, cea mai mare parte a resurselor bugetare este orientată către stimularea creșterii economice, crearea de locuri de muncă și reducerea decalajelor economice dintre diferitele regiuni ale UE. Agricultura, dezvoltarea rurală, sectorul pescuitului și protecția mediului beneficiază, de asemenea, de cote importante. Printre celelalte domenii de cheltuieli se numără și combaterea terorismului, a crimei organizate și a imigrației ilegale.

La cât se cifrează cheltuielile UE în țara dvs. și în ce scop sunt alocate? Care este situația în celelalte state membre? De unde provin fondurile?

Înregistrări video

Aveţi nelămuriri în privinţa bugetului UE?

Aveţi nelămuriri în privinţa bugetului UE?

Cum este constituit bugetul UE? Va trebui să cheltuim o avere ca să-l finanţăm? Ce avantaje prezintă acesta pentru statele membre?

 Alte linkuri

 Descărcări

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Aveţi nelămuriri în privinţa bugetului UE?

Aveţi nelămuriri în privinţa bugetului UE?

Cum este constituit bugetul UE? Va trebui să cheltuim o avere ca să-l finanţăm? Ce avantaje prezintă acesta pentru statele membre?

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: