Cum se cheltuie bugetul UE?

Din bugetul UE sunt finanţate diverse activităţi, de la dezvoltare rurală şi protecţia mediului, până la protejarea frontierelor externe şi promovarea drepturilor omului. Comisia, Consiliul şi Parlamentul sunt instituţiile care au un cuvânt de spus în stabilirea şi alocarea bugetului. Însă Comisia şi statele membre răspund de cheltuirea efectivă a fondurilor.

Elaborarea proiectului de buget

Deciziile referitoare la bugetul UE se iau de către Comisie, Consiliu şi Parlament DeutschEnglishfrançais. Comisia elaborează proiectul unui plan de cheltuieli pe care îl înaintează spre analiză Consiliului şi Parlamentului. Aceste instituţii pot aduce modificări şi, în cazul în care nu sunt de acord cu propunerea de buget, pot încerca să ajungă la un compromis.

Fiecare buget anual se înscrie într-un plan de cheltuieli pe termen lung, cunoscut sub numele de „cadru financiar”. Cadrul actual, cu o durată de 7 ani, acoperă perioada 2007-2013 şi îi permite Uniunii Europene să planifice, în mod eficient, programele de cheltuieli cu câţiva ani înainte.

Mai multe despre procedura bugetară a UE

Gestionarea fondurilor UE

Instituţia care răspunde în ultimă instanţă de alocarea bugetului este Comisia Europeană. Cu toate acestea, 76% din fondurile UE sunt gestionate de ţările membre. Dacă se semnalează fraude sau cazuri de efectuare a unor plăţi necuvenite, Comisia colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă şi cu statele membre pentru a recupera banii. Din dorinţa de a asigura transparenţa, informaţiile referitoare la beneficiarii fondurilor europene sunt accesibile publicului.

Cum se cheltuie bugetul?

În principiu, bugetul UE cuprinde şase capitole de cheltuieli DeutschEnglishfrançais.

În prezent, cea mai mare parte a resurselor bugetare este orientată către stimularea creşterii economice, crearea de locuri de muncă şi reducerea decalajelor dintre regiuni. Sume semnificative sunt alocate şi agriculturii, dezvoltării rurale, pescuitului şi protecţiei mediului. Printre celelalte domenii finanţate din bugetul UE se numără combaterea terorismului, a crimei organizate şi a migraţiei ilegale.

 Descărcări

  • Pe scurt, despre bugetul UE Deutsch (de) English (en) français (fr)  
  • Bugetul UE pe 2013 Deutsch (de) English (en) français (fr)  
  • Cheltuielile UE - demontarea unui mit Deutsch (de) English (en) français (fr)  

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: