Navigációs útvonal

Hogyan költi el az EU a pénzt?

Az EU költségvetéséből számtalan tevékenységet finanszíroz, a vidékfejlesztől kezdve a környezetvédelmen át a külső határok védelméig és az emberi jogok előmozdításáig. A Bizottság, a Tanács és a Parlament egyaránt részt vesz a költségvetés összegének és elosztási módjának a meghatározásában. A pénzt ténylegesen azonban a Bizottság és az uniós tagállamok költik el.

A költségvetés megtervezése

A költségvetésről a Bizottság, a Tanács és a Parlament közösen dönt DeutschEnglishfrançais. A Bizottság megvitatás céljából költségvetés-tervezetet nyújt be a Tanácsnak és a Parlamentnek. A két utóbbi intézmény módosíthatja a tervezetet, egyet nem értés esetén pedig kompromisszumos megoldást igyekeznek kidolgozni.

Az egyes éves költségvetések hosszabb távú költségvetési terv, az úgynevezett pénzügyi keret részei. Ez a keret hét évre szól, és a jelenlegi a 2007 és 2013 közötti időszakot öleli fel. A pénzügyi keret lehetővé teszi, hogy az EU ténylegesen több évre előre megtervezhesse költségvetési programját.

További információk az EU költségvetési eljárásáról

Az uniós források kezelése

A költségvetés elosztásáért végső soron a Bizottság felel. Az uniós források 76%-ával azonban az uniós tagállamok gazdálkodnak. Támogatás jogosulatlan igénybevétele vagy csalás esetén a Bizottság az Európai Csalás Elleni Hivatallal és az uniós tagállamokkal együttműködésben visszatérítteti a pénzt. Az átláthatóság érdekében a Bizottság nyilvánosságra hozza az uniós finanszírozás kedvezményezettjeire vonatkozó információkat.

Mire költi az EU a pénzt?

Az uniós költségvetés kiadásai DeutschEnglishfrançais nagyjából hat fő kategóriára bonthatók.

A költségvetést jelenleg legnagyobbrészt a növekedésre és a foglalkoztatás bővítésére, továbbá a régiók közötti gazdasági egyenlőtlenségek mérséklésére fordítják. Jelentős hányadát költik mezőgazdaságra, vidékfejlesztésre, halászatra és környezetvédelemre. A terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem további költségvetési kategóriát alkot.

 Letöltések

  • Az EU költségvetése dióhéjban Deutsch (de) English (en) français (fr)  
  • Az EU 2013. évi költségvetése Deutsch (de) English (en) français (fr)  
  • Az uniós források felhasználása – Leszámolás a mítoszokkal Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?