Moneda euro

Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 19 din cele 28 de state membre, fiind utilizată de circa 338,6 de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii.

Cooperarea monetară la nivelul UE

Uniunea Economică şi Monetară presupune coordonarea politicilor economice şi fiscale, aplicarea unei politici monetare comune şi folosirea monedei unice euro. Euro a fost introdus la 1 ianuarie 1999 ca monedă scripturală, utilizată numai în contabilitate şi pentru efectuarea unor plăţi care nu presupuneau numerar. Bancnotele şi monedele au fost introduse la 1 ianuarie 2002.

Aspectul bancnotelor și monedelor euro

Ţările care folosesc euro

Euro (€) este moneda oficială a 19 din cele 28 de state membre ale UE. Aceste ţări, enumerate mai jos, alcătuiesc împreună zona euro:

Mai multe despre ţările membre UE şi moneda euro .

Peste 175 de milioane de oameni din întreaga lume folosesc monede raportate la euro.

Scopul monedei euro

O monedă unică oferă mai multe avantaje, printre care eliminarea fluctuaţiei ratelor de schimb şi a comisioanelor de schimb valutar. Întreprinderile pot desfăşura mai uşor operaţiunile comerciale transfrontaliere, economia devine mai stabilă, se dezvoltă mai uşor, iar consumatorii se bucură de o ofertă mai largă. O monedă comună îi încurajează pe consumatori să călătorească şi să facă cumpărături în alte ţări. La nivel global, moneda euro conferă mai multă influenţă Uniunii Europene, fiind a doua monedă ca importanţă la nivel internaţional, după dolarul american.

Administrarea monedei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) este organismul independent care se ocupă de afacerile monetare în Uniunea Europeană. Scopul său este să menţină stabilitatea preţurilor. De asemenea, BCE fixează anumite rate de referinţă ale dobânzilor English pentru zona euro. Deşi taxele şi impozitele sunt în continuare percepute de statele membre şi fiecare dintre acestea ia propriile decizii în materie bugetară, guvernele naţionale au elaborat norme comune în domeniul finanţelor publice English (en) pentru a-şi coordona activităţile menite să asigure stabilitatea, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.

Criza economică şi financiară

Criza economică English (en) declanşată peste tot în lume în 2008 a determinat ţările UE, Banca Centrală Europeană şi Comisia să ia măsuri majore şi sistematice care vizează favorizarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, protejarea economiilor contribuabililor, menţinerea disponibilităţii creditelor necesare întreprinderilor şi cetăţenilor, asigurarea stabilităţii financiare şi crearea unui sistem de guvernanţă mai bun pentru viitor.

Înregistrări video

Totul despre moneda euro

Totul despre moneda euro

Toate ţările din UE - sau aproape toate - trebuie să adere la zona euro. Dar care sunt regulile pentru moneda unică? O călătorie pentru a afla cum funcţionează euro.

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: