Az euró

Az európai integráció legkézzelfoghatóbb bizonyítéka az euró. A közös fizetőeszközt a 28 tagállamból 19 bevezette, és nap mint nap körülbelül 338,6 millióan használják. Az euró előnyei mindenki számára nyilvánvalóak, aki külföldre utazik vagy más uniós tagállamban üzemeltetett weboldalon kíván vásárolni.

Az EU monetáris együttműködése

A gazdasági és monetáris unió a gazdasági és a fiskális politikák összehangolását, a közös monetáris politikát és közös fizetőeszközként az eurót foglalja magában. Az eurót 1999. január 1-jén vezették be a készpénzmentes fizetések virtuális fizetőeszközeként, illetve elszámolási célokból. Az euróbankjegyek és -érmék 2002. január 1-jén kerültek forgalomba.

Tekintse meg az euróbankjegyeket és -érméket!

Mely országok használják az eurót?

Az euró (€) a 28 uniós tagállamból 19 országnak a hivatalos pénzneme. Az euróövezetet alkotó országok a következők:

További információk az EU tagállamairól és az euróról .

Világszerte több mint 175 millióan használnak olyan valutát, amelyet az euró árfolyamához rögzítettek.

Az euró bevezetésének célja

Egy egységes valuta különféle előnyökkel jár. Kiküszöbölheti például az árfolyam-ingadozást és az átváltási költségeket. A vállalkozások számára megkönnyíti a határokon átnyúló kereskedelmet, és fokozottabb gazdasági stabilitást biztosít, ami gazdasági növekedést és a fogyasztók számára több választási lehetőséget jelent. A közös valuta továbbá utazásra és külföldi vásárlásra ösztönöz. Az euró globális szinten nagyobb befolyást biztosít az EU-nak, ugyanis az USA-dollár után ez a második legfontosabb nemzetközi fizetőeszköz.

Az euró kezelése

Az EU-ban a monetáris kérdésekért a független Európai Központi Bank felelős. A bank fő célkitűzése az árstabilitás megőrzése. A bank állapítja meg emellett az euróövezet irányadó kamatlábait English. Habár az adókat továbbra is az uniós országok vetik ki, és minden egyes ország maga felel saját költségvetéséért, a nemzeti kormányok közös szabályokat határoztak meg az állami költségvetést English (en) illetően, hogy a stabilitás, a növekedés és a foglalkoztatás biztosítása céljából összehangolhassák tevékenységeiket.

A gazdasági és pénzügyi válság

A gazdasági világválság English (en) 2008-as kirobbanása óta az Európai Központi Bank, a Bizottság és az uniós tagállamok kormányai hatékony és következetes intézkedéseket hoztak a problémák orvoslására. Egymással szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy támogassák a növekedést és a foglalkoztatást, védjék a megtakarításokat, jobb kormányzási rendszert léptessenek életbe, valamint hogy biztosítsák a pénzügyi stabilitást és azt, hogy a vállalkozások és a háztartások megfizethető áron jussanak hitelhez.

Kisfilmek

Az eurón belül

Az eurón belül

Minden uniós országnak - vagyis majdnem mindegyiknek - csatlakoznia kell az euróövezethez. De mik az egységes valuta bevezetésének szabályai? Út az euró működésének belső világába.

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?