Cale de navigare

Anii europeni

În acest an, vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European și vor fi numiți membrii noii Comisii Europene. Nu a fost aleasă nicio temă specifică pentru 2014.  În schimb, vor continua diverse proiecte pe tema Anului european al cetățenilor (2013). Se va pune accentul pe alegerile europene și pe participarea democratică.

Anul 2014 le oferă cetățenilor, în special tinerilor, oportunitatea de a participa la evenimente și ateliere de lucru consacrate exercitării drepturilor lor în cadrul procesului democratic din UE. 

Mai multe despre proiectele pentru 2014 consacrate Anului european al cetățenilor.

Anul european, o inițiativă lansată în 1983

Primul An european (1983) a fost dedicat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și industriei meșteșugărești. De atunci, UE alege în fiecare an o anumită temă pentru a încuraja dezbaterile și dialogul la nivel național și european.

De ce se organizează Anii europeni?

Scopul este de a sensibiliza opinia publică față de anumite subiecte, de a încuraja dezbaterile și de a schimba mentalități. În acest sens, deseori, proiectele locale, naționale și transfrontaliere care abordează tema aleasă pentru anul respectiv beneficiază de finanțare suplimentară.

De asemenea, prin intermediul anilor europeni, instituțiile UE și guvernele naționale transmit un mesaj politic puternic și își iau angajamentul de a ține cont de tema în cauză în elaborarea politicilor viitoare. În unele cazuri, Comisia Europeană poate propune o nouă legislație în domeniul respectiv.

Cum se alege tema unui An european?

Comisia propune o temă, care este aprobată, ulterior, de Parlamentul European și de guvernele statelor membre.

Lista Anilor europeni

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: