You are here:

Anii europeni

În 2015, în prim-plan se va afla, pentru prima dată, politica internațională pentru dezvoltare a Uniunii Europene.  Anul european pentru dezvoltare va fi un an marcat de două evenimente:

  • 2015 este data-limită pentru Obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Traducerile linkului anterior   English (en)
  • Comunitatea internațională se va reuni pentru a conveni asupra unor noi măsuri menite să combată sărăcia, să promoveze dezvoltarea durabilă și să abordeze problema schimbărilor climatice.

Obiectivul Anului european pentru dezvoltare este de a-i implica pe cetățenii UE, în special pe tineri, în dezbaterea referitoare la lumea în care trăim, la demnitatea și viitorul nostru. Îi invităm pe toți să joace un rol activ. Cu ocazia Anului european pentru dezvoltare, vor fi organizate activități peste tot în Uniunea Europeană, precum și on-line și pe platformele de socializare.

Mai multe despre Anul european pentru dezvoltare

Anul european, o inițiativă lansată în 1983

Primul An european (1983) a fost dedicat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și industriei meșteșugărești. De atunci, UE alege în fiecare an o anumită temă pentru a încuraja dezbaterile și dialogul la nivel național și european.

De ce se organizează Anii europeni?

Scopul este de a sensibiliza opinia publică față de anumite subiecte, de a încuraja dezbaterile și de a schimba mentalități. În acest sens, deseori, proiectele locale, naționale și transfrontaliere care abordează tema aleasă pentru anul respectiv beneficiază de finanțare suplimentară.

De asemenea, prin intermediul anilor europeni, instituțiile UE și guvernele naționale transmit un mesaj politic puternic și își iau angajamentul de a ține cont de tema în cauză în elaborarea politicilor viitoare. În unele cazuri, Comisia Europeană poate propune o nouă legislație în domeniul respectiv.

Cum se alege tema unui An european?

Comisia propune o temă, care este aprobată, ulterior, de Parlamentul European și de guvernele statelor membre.

Lista Anilor europeni