Kruimelpad

Europese jaren

Dit jaar, waarin een nieuw Europees Parlement wordt gekozen en een nieuwe Europese Commissie in functie treedt, is geen specifiek thema toegekend.  In plaats daarvan worden diverse projecten die verband houden met het Europees jaar van de burger 2013, in 2014 voortgezet. Hierbij wordt extra nadruk gelegd op de Europese verkiezingen en democratische participatie.

2014 biedt de burgers in Europa, met name jongeren, de kans om deel te nemen aan evenementen en workshops over hoe zij hun rechten kunnen laten gelden in de democratische processen van de EU. 

Meer over projecten in 2014 voor het Europees jaar van de burger.

Ieder jaar een Europees jaar sinds 1983

Het eerste Europees jaar in 1983 was gewijd aan het midden- en kleinbedrijf en het ambacht. Sindsdien heeft de EU bijna elk jaar een onderwerp gekozen voor discussies in en tussen de EU-landen.

Waarom Europese Jaren?

Het is de bedoeling bepaalde thema's onder de aandacht te brengen, het debat te stimuleren en attitudes te veranderen. Vaak wordt extra financiering vrijgemaakt voor lokale, nationale en grensoverschrijdende projecten rond het thema van het jaar.

Een Europees jaar kan ook een duidelijk teken van een verbintenis en een politiek signaal zijn van de EU-instellingen en de nationale regeringen dat zij in de toekomst meer rekening zullen houden met het thema. In sommige gevallen kan de Europese Commissie nieuwe wetgeving over het thema voorstellen.

Hoe wordt het thema van een Europees jaar gekozen?

De Commissie dient een voorstel in en het Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen moeten ermee instemmen.

Lijst van Europese Jaren

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?