Navigációs útvonal

Európai év

Az idei év – az új Európai Parlament megválasztásának és az új Európai Bizottság kinevezésének éve – rendhagyó lesz az európai évek sorában.  Ahelyett, hogy újabb tematikus európai évet hirdetnénk meg, számos olyan projekt folytatódik majd idén, amely tavaly – vagyis a polgárok európai évében – indult. Nagy hangsúlyt fogunk fektetni többek között az európai parlamenti választásokra és a demokratikus részvételre.

2014-ben az európai polgároknak – köztük a fiataloknak – számos alkalmuk nyílik majd arra, hogy részt vegyenek olyan fórumokon, munkaműhelyeken és egyéb rendezvényeken, amelyek az uniós demokratikus folyamatokban való részvételhez fűződő jogok gyakorlásának mikéntjéről szólnak. 

Bővebben a polgárok európai évéhez kapcsolódó 2014-es projektekről

Európai év – 1983 óta minden évben

A legelső európai év 1983-ban, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a kézműipar jegyében került megrendezésre. Az EU azóta minden évben választott egy olyan jól körülhatárolható témát, amellyel kapcsolatban ösztönözni kívánta a vitát és a párbeszédet az európai országok között és azokon belül.

Milyen célt szolgálnak az európai évek?

A cél az, hogy felhívjuk a figyelmet bizonyos kérdésekre, ösztönözzük a róluk folytatott párbeszédet, és megváltoztassuk az emberek hozzáállását a témával kapcsolatban. Az európai évek alkalmából a Bizottság sok esetben kiegészítő uniós finanszírozást juttat azoknak a helyi, országos vagy határokon átívelő projekteknek, amelyek az év témájához kapcsolódó célokat szolgálják.

Az európai év jelzésértékű is egyben: eszköz arra, hogy az EU intézményei és a tagállamok kormányai kötelezettséget vállaljanak arra, hogy kellő figyelmet szentelnek majd az adott témának a szakpolitikai döntéshozatal során. Egyes esetekben az is előfordul, hogy az Európai Bizottság új jogszabályokat terjeszt elő az európai év tárgyát képező szakpolitikai területre vonatkozóan.

Hogyan dől el, mi lesz az európai év témája?

A témára a Bizottság tesz javaslatot, melyet az Európai Parlament és a tagállami kormányok fogadnak el.

Az eddig megrendezett európai évek

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?