Διαδρομή πλοήγησης

Ευρωπαϊκά έτη

Το τρέχον έτος, κατά το οποίο θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ξεκινήσει τη θητεία της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει οριστεί κάποιο συγκεκριμένο θέμα.  Ωστόσο, διάφορα πρότζεκτ που συνδέονται θεματολογικά με το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013 θα συνεχιστούν και το 2014. Θα είναι όμως περισσότερο επικεντρωμένα στις Ευρωεκλογές και τη δημοκρατική συμμετοχή.

Το 2014 θα είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες — και ιδίως τους νέους — να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις και συναντήσεις εργασίας με θέμα πώς να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους σε ευρωπαϊκές δημοκρατικές διαδικασίες. 

Περισσότερα για τα πρότζεκτ του 2014 που έχουν σχέση με το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών.

"Ευρωπαϊκό Έτος": ένας θεσμός που εγκαινιάστηκε το 1983

Πρώτο Ευρωπαϊκό Έτος ανακηρύχθηκε το 1983 και ήταν αφιερωμένο στις μικρές επιχειρήσεις (τις λεγόμενες "ΜΜΕ") και στη βιοτεχνία. Έκτοτε, η ΕΕ επιλέγει κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο θέμα με σκοπό να ενθαρρύνει τον διάλογο τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών όσο και μεταξύ τους.

Για ποιον λόγο;

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένα θέματα, η παρότρυνση σε διάλογο και η αλλαγή νοοτροπίας. Στο πλαίσιο πολλών Ευρωπαϊκών Ετών, παρέχεται επιπλέον χρηματοδότηση για τοπικά, εθνικά και διασυνοριακά σχέδια που έχουν σχέση με το θέμα του Έτους.

Το Ευρωπαϊκό Έτος μπορεί επίσης να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα δέσμευσης από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών της ότι το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό των μελλοντικών ευρωπαϊκών πολιτικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει νέα νομοθεσία σχετικά.

Πώς επιλέγεται το θέμα ενός Ευρωπαϊκού Έτους;

Προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ένωσης.

Κατάλογος Ευρωπαϊκών Ετών

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;