• Informacije o EU
  • Osnovne informacije
  • Institucije, organi in agencije
  • Delo v institucijah EU

Nobelova nagrada za mir Evropski uniji, leto dni pozneje

Leta 2012 je Evropska unija prejela Nobelovo nagrado za svoja prizadevanja za mir, spravo, demokracijo in človekove pravice v Evropi.

Evropska unija je denarni del Nobelove nagrade namenila otrokom, ki nimajo možnosti za odraščanje v miru, in znesek (930 000 evrov) s svojimi sredstvi podvojila na 2 milijona evrov. S štirimi lani izbranimi projekti za šolanje v izrednih razmerah je pomagala več kot 28 000 otrokom.

To ciljno usmerjeno pobudo za šolanje otrok na vojnih območjih bo nadaljevala tudi v prihodnjih letih in tako Nobelovo nagrado za mir spremenila v trajno politično zapuščino. Leta 2013 je sredstva znova podvojila in 4 milijone evrov namenila obstoječim in novim projektom.

 • Govor ob prejemu Nobelove nagrade za mir za leto 2012 pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)
 • Več o projektih, ki jim je EU namenila denarni del Nobelove nagrade English
 • Šolanje za mir: nove možnosti za otroke na vojnih območjih English

Nobelova nagrada za mir za leto 2012

Norveški odbor za Nobelovo nagrado je ob razglasitvi dejal, da njihova odločitev temelji na vlogi, ki jo je Evropska unija odigrala pri spreminjanju Evrope iz celine vojn v celino miru.

Po mnenju odbora je najpomembnejši dosežek Evropske unije prav „uspešno prizadevanje za mir in spravo ter demokracijo in človekove pravice“.

Evropska unija predstavlja „bratstvo med narodi“ in se približuje pojmu „mirovni kongres“, ki ga je Alfred Nobel v svoji oporoki leta 1895 navedel kot kriterij za mirovno nagrado.

Evropska unija je 21. mednarodna organizacija, ki je od leta 1901 do danes prejela mirovno nagrado.

 • Izjava odbora za Nobelovo nagrado English
 • Skupna izjava Komisije in Sveta ob prejemu Nobelove nagrade za mir English
 • Izjava predsednika Evropskega parlamenta DeutschEnglishfrançais

Videoposnetki

 • Videoposnetek skupne tiskovne konference o Nobelovi nagradi za mir 2012 (Izvlečki)


Podelitev nagrade

Nagrado so Evropski uniji izročili 10. decembra v Oslu. Kot vsi nagrajenci doslej jo je tudi EU prejela iz rok predsednika norveškega odbora za Nobelovo nagrado. Evropsko unijo so na podelitvi zastopali predsednik Evropskega sveta, predsednik Evropske komisije in predsednik Evropskega parlamenta. Tradicionalni govor ob podelitvi Nobelove nagrade pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv) sta v imenu EU imela predsednika Van Rompuy in Barroso. Skupaj z delegacijo EU so nagrado v Oslu prevzeli še štirje mladi Evropejci, nagrajenci spletnega natečaja, ki ga je organizirala EU (glej spodaj).

Natečaj

Institucije EU in Evropski forum za mlade so ob tej priložnosti organizirali natečaj za prispevke mladih o pomenu, ki ga ima zanje mir v Evropi.

Otroci v starosti od 8 do 12 let so sodelovali z risbami, mladi od 13 do 24 let s kratkim besedilom. Natečaja se je udeležilo približno 5 400 otrok in mladih. Žirija pod vodstvom stripovskega avtorja Jeana Van Hamma je izbrala najboljše prispevke iz vsake kategorije, dodatnega nagrajenca so izbrali še z javnim glasovanjem na Facebooku.

Nagrajenci

Vsi štirje nagrajenci so kot člani uradne delegacije Evropske unije odpotovali v Oslo na podelitev Nobelove nagrade za mir. Udeležili so se uradne slovesnosti 10. decembra in priložnostnega slavnostnega koncerta 11. decembra.

„Nobelova nagrada za mir za leto 2012 ni le priznanje preteklim dosežkom Evropske unije: pomeni tudi pogled v prihodnost,“ so dejali predsedniki institucij EU. „Zato želimo, da nas v Oslo spremljajo mladi Evropejci, saj so podedovali celino miru in bodo prevzeli odgovornost za prihodnost Evrope.“

Celotna anketa Englishfrançais

Videoposnetki

Utrinki ob podelitvi Nobelove nagrade za mir® 2012

 • Utrinki ob podelitvi Nobelove nagrade za mir® 2012

 • Ni nam vseeno -- zato pomagamo

 • Tako podobno, tako drugačno, tako evropsko (Skriti zakladi Evrope)

 • Od padca berlinskega zidu do 10 novih članic EU

 Glej tudi

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?