• Over de EU
  • Basisinformatie
  • EU-instellingen, organen en agentschappen
  • Werken voor en met de EU

EU krijgt Nobelprijs voor de Vrede 2012 (één jaar later)

In 2012 heeft de EU de Nobelprijs voor de Vrede gekregen voor haar inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.

Bij de prijsuitreiking vorig jaar beloofde de EU het aan de Nobelprijs verbonden geldbedrag (930.000 euro) beschikbaar te stellen voor kinderen die niet de kans krijgen om in vrede op te groeien en dit bedrag uit eigen zak te zullen aanvullen tot 2 miljoen euro. Meer dan 28.000 kinderen hebben hier al van kunnen profiteren in het kader van een viertal geselecteerde projecten.

Inmiddels heeft de EU besloten om in de komende jaren door te gaan met dit initiatief, dat daarmee uitgroeit tot een duurzame politieke erfenis van de Nobelprijs en een gericht instrument ter ondersteuning van het onderwijs in conflictgebieden. In 2013 heeft zij het bedrag opnieuw verdubbeld, zodat er dit jaar vier miljoen euro beschikbaar is voor bestaande en nieuwe projecten.

 • Toespraak bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede van 2012 pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)
 • Meer over de projecten die met het geld van de Nobelprijs worden gefinancierd English
 • Onderwijs voor vrede: nieuwe kansen voor kinderen in conflictgebieden English

De Nobelprijs voor de Vrede van 2012

Bij de uitreiking van de Nobelprijs verklaarde het Noorse Nobelcomité dat zijn beslissing gebaseerd is op de stabiliserende rol van de EU, die heeft geholpen om Europa om te vormen van een continent van oorlog tot een van vrede.

De succesvolle inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten was volgens het comité de belangrijkste prestatie van de EU.

De inzet van de EU heeft gezorgd voor broederschap tussen naties en komt neer op een soort "vredescongres", zoals Alfred Nobel dat in 1895 in zijn testament noemde als criterium voor de vredesprijs.

De EU is de 21e internationale organisatie die deze prijs heeft gewonnen sinds hij in 1901 voor het eerst werd uitgereikt.

 • Volledige verklaring van het Nobelcomité English
 • Gemeenschappelijke verklaring van Commissie en Raad over de Nobelprijs voor de Vrede English
 • Verklaring van de voorzitter van het Europees Parlement DeutschEnglishfrançais

Video's

 • Video van de gezamenlijke persconferentie over de Nobelprijs voor de vrede 2012 (passages)


Prijsuitreiking

De EU mocht de prijs op 10 december 2012 in Oslo in ontvangst nemen. De prijs werd, zoals gebruikelijk, uitgereikt door de voorzitter van het Noorse Nobelcomité. De EU werd vertegenwoordigd door de voorzitters van de Raad, de Commissie en het Parlement. De voorzitters Van Rompuy en Barroso hielden namens de EU de traditionele Nobelprijsrede pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) . Maar ook vier jonge Europeanen, die de online-wedstrijd hadden gewonnen (zie hieronder), maakten deel uit van de EU-delegatie in Oslo.

Wedstrijd

De EU-instellingen en het Europees Jeugdforum hadden een wedstrijd georganiseerd, waarin zij jongeren vroegen uit te leggen wat vrede in Europa voor hen betekent.

Kinderen van 8 tot 12 jaar oud werd gevraagd hun antwoord in te sturen in de vorm van een tekening. Jongeren van 13 tot 24 jaar mochten een korte tekst insturen. Er zijn ongeveer 5.400 inzendingen ontvangen. De winnaars zijn gekozen door een jury onder leiding van stripauteur Jean Van Hamme en via een stemming op Facebook.

Prijswinnaars

Deze vier winnaars mochten met de officiële delegatie van de Europese Unie mee naar Oslo om de Nobelprijs 2012 in ontvangst te nemen. Zij waren aanwezig op de officiële ceremonie op 10 december en bij het concert ter gelegenheid van de Nobelprijs voor de Vrede de dag erna.

Volgens de EU-leiders is de Nobelprijs voor de Vrede niet alleen een erkenning van wat de EU in het verleden heeft verwezenlijkt. Het gaat ook om de toekomst. "Daarom willen wij de jongeren van Europa, die een continent van vrede zullen erven en voor de toekomst van Europa verantwoordelijk zullen zijn, met ons meenemen naar Oslo."

Meer enquêteresultaten Englishfrançais

Video's

Highlights van de Nobelprijs voor de vrede® 2012

 • Highlights van de Nobelprijs voor de vrede® 2012

 • Helpen omdat het ertoe doet

 • Zo verwant, zo verschillend, zo Europees (Verborgen schatten van Europa)

 • Van de val van de muur tot de uitbreiding met tien nieuwe lidstaten

 Zie ook

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?