Navigacijski put

 • O Europskoj uniji
  • Osnovne informacije
  • Institucije, tijela i agencije
  • Radite za i sa EU

Europskoj uniji dodijeljena je Nobelova nagrada za mir za 2012. - godinu dana kasnije

Za promicanje mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi, EU-u je 2012. pripala Nobelova nagrada za mir.

EU odlučio je novčana sredstva Nobelove nagrade za mir pokloniti djeci kojima je uskraćena prilika za odrastanje u miru te je sredstva udvostručio čime je iznos od 930 000 EUR povećao na 2 milijuna EUR. Zahvaljujući tomu više od 28 000 djece sudjelovalo je u četiri odabrana obrazovna projekta u zadnjoj godini dana.

EU će i u sljedećim godinama nastaviti s razvijanjem ove inicijative koja je poprimila oblik dugotrajnog političkog naslijeđa Nobelove nagrade za mir i alata pomoći usmjerenog poticanju obrazovanja u područjima pogođenima sukobima. U 2013. EU je ponovno udvostručio sredstva i dodijelio novih 4 milijuna EUR postojećim i novim projektima.

 • Govor zahvale prilikom dodjele Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)
 • More about the projects being funded by the Nobel Peace Prize money English
 • Obrazovanje za mir: Nove mogućnosti za djecu u područjima pogođenima sukobima English

Nobelova nagrada za mir za 2012.

Prilikom dodjele Nobelove nagrade za mir Norveški odbor za dodjelu nagrade obrazložio je kako je njegova odluka utemeljena na stabilizirajućoj ulozi EU-a kojom se doprinijelo da se veći dio Europe iz kontinenta rata pretvori u kontinent mira.

Odbor smatra da je najvažnije postignuće EU-a „uspješna borba za mir, pomirenje, demokraciju i ljudska prava”.

Rad EU-a zastupa „bratstvo među narodima”, što predstavlja određeni oblik „kongresa mira” koje je Alfred Nobel u svojoj oporuci 1895. naveo kao kriterij za Nagradu za mir.

Europska je unija 21. međunarodna organizacija kojoj je pripala nagrada nakon 1901.

 • Puni tekst izjave odbora za Nobelovu nagradu English
 • Zajednička izjava Komisije/Vijeća o Nobelovoj nagradi za mir English
 • Izjava predsjednika Europskog parlamenta DeutschEnglishfrançais

Video zapisi

Svečana dodjela nagrade

Nagrada je dodijeljena u Oslu 10. prosinca. Kao i svim dobitnicima i EU-u je nagradu uručio predsjednik Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade. Europsku uniju predstavljali su predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije i predsjednik Europskog parlamenta. Tradicionalni govor pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) održali su u ime EU-a predsjednici Van Rompuy i Barosso. Četiri mlada Europljana, pobjednika natjecanja na internetu koje je organizirao EU (vidi ispod), pridružila su se delegaciji EU-a u Oslu kako bi primili nagradu.

Natjecanje

Kako bi se obilježila dodjela nagrade, institucije EU-a i Forum europske mladeži organizirali su natjecanje i pitali mlade ljude što mir u Europi znači za njih.

Djeca u dobi od 8 do 12 godina trebala su svoje odgovore poslati u obliku crteža; mladi u dobi od 13 do 24 godine u obliku kratkog teksta. Poslano je 5400 prijava. Pobjednike je odabrao žiri kojim je predsjedavao autor stripova Jean Van Hamme i javnost koja je glasovala na Facebooku.

Pobjednici

Četiri pobjednika bila su dio službene delegacije Europske unije u Oslu na dodjeli Nagrade za mir 2012. Prisustvovali su svečanoj dodjeli 10. prosinca i koncertu povodom dodjele Nobelove nagrade za mir 11. prosinca.

„Nobelove nagrada za mir za 2012. nije samo priznanje za postignuća EU-a u prošlosti, već i pogled u budućnost”, riječi su čelnika institucija EU-a. „Zato želimo da europska mladež koja nasljeđuje kontinent mira i koja će biti odgovorna za budućnost Europe bude ovdje s nama u Oslu”.

Pročitajte čitav tekst ankete Englishfrançais

Video zapisi

Najbolje od Nobelove nagrade za mir® 2012

 • Najbolje od Nobelove nagrade za mir® 2012

 • Stalo nam je i djelujemo

 • Tako slični, tako različiti, tako europski

 • Od Berlinskog zida to proširenja EU10

 Vidi također

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?