Διαδρομή πλοήγησης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης 2012: ένας χρόνος μετά

Το 2012 η ΕΕ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ (930.000 ευρώ) σε παιδιά που δεν είχαν την τύχη να μεγαλώνουν σε συνθήκες ειρήνης και να διπλασιάσει το ποσό του βραβείου, φθάνοντάς το στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότερα από 28.000 παιδιά έχουν μέχρι σήμερα ωφεληθεί από τα τέσσερα προγράμματα επείγουσας εκπαίδευσης που επιλέχθηκαν πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την πρωτοβουλία αυτή και στο μέλλον, ώστε ν' αποτελέσει μόνιμη πολιτική κληρονομιά του Νόμπελ Ειρήνης και στοχευμένο εκπαιδευτικό εργαλείο σε ζώνες συγκρούσεων. Για το 2013, η ΕΕ διπλασίασε και πάλι το ποσό και διέθεσε 4 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη τόσο των ήδη εφαρμοζόμενων όσο και νέων προγραμμάτων.

  • Ομιλία κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης 2012 στην ΕΕ pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)
  • Περισσότερα για τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται με τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης English
  • Εκπαίδευση για την Ειρήνη: νέες ευκαιρίες για τα παιδιά που είναι θύματα συγκρούσεων English

Το Νόμπελ Ειρήνης 2012

Απονέμοντας το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι η απόφασή της βασίστηκε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σταθεροποιητικού παράγοντα, ο οποίος μετέτρεψε την Ευρώπη, σχεδόν στο σύνολό της, από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της Ένωσης, σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή, είναι "ο επιτυχημένος αγώνας για την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Το έργο της ΕΕ διαπνέεται από την "αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη" και αποτελεί μια μορφή "ειρηνευτικής διαδικασίας", την οποία ο Άλφρεντ Νόμπελ αναφέρει ως κριτήριο για την απονομή του βραβείου Ειρήνης στη διαθήκη του το 1895.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο 21ος διεθνής οργανισμός που τιμάται με το βραβείο αυτό από το 1901 μέχρι σήμερα.

  • Η πλήρης δήλωση της Επιτροπής Νόμπελ English
  • Κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Νόμπελ Ειρήνης English
  • Δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου DeutschEnglishfrançais

Βίντεο

Τελετή απονομής

Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο. Όπως όλοι οι νικητές, έτσι και η ΕΕ παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Νορβηγικής Επιτροπής. Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την παραδοσιακή "ομιλία για το Νόμπελ" pdf - 498 KB [498 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) εκφώνησαν εκ μέρους της ΕΕ οι πρόεδροι Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο. Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, νικητές του διαδικτυακού διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΕΕ (βλ. παρακάτω), συμμετείχαν στην αποστολή της ΕΕ στο Όσλο για την παραλαβή του βραβείου.

Διαγωνισμός

Με την ευκαιρία του βραβείου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας διοργάνωσαν διαγωνισμό ζητώντας από τους νεαρούς Ευρωπαίους να πουν τι σημαίνει γι' αυτούς η ειρήνη στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από παιδιά ηλικίας 8-12 ετών να στείλουν τις απαντήσεις τους με μορφή ζωγραφιάς και από νέους 13-24 ετών με τη μορφή ενός σύντομου κειμένου. Οι συμμετοχές έφθασαν περίπου τις 5.400. Οι νικητές επελέγησαν από κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον συγγραφέα βιβλίων κόμικς Jean Van Hamme, και από το κοινό με ψηφοφορία στο Facebook.

Οι νικητές

Οι 4 νικητές συμμετείχαν στην επίσημη αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Όσλο για την παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης 2012. Στις 10 Δεκεμβρίου παρακολούθησαν την επίσημη τελετή και στις 11 Δεκεμβρίου τη συναυλία για το Νόμπελ Ειρήνης.

"Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Νόμπελ Ειρήνης 2012 δεν συνιστά μόνον αναγνώριση των παλαιότερων επιτευγμάτων της, αλλά αφορά και το μέλλον", τόνισαν οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. "Γι' αυτό ακριβώς θέλουμε να έρθουν μαζί μας στο Όσλο και οι νέοι της Ευρώπης, οι οποίοι παραλαμβάνουν μια ειρηνική ήπειρο και οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την πορεία της στο μέλλον."

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα Englishfrançais

Βίντεο

Νόμπελ Ειρήνης 2012: ενδιαφέροντα στιγμιότυπα® 2012

  • Νόμπελ Ειρήνης 2012: ενδιαφέροντα στιγμιότυπα® 2012

  • Νοιαζόμαστε, βοηθάμε

  • Τόσο ίδιοι, τόσο διαφορετικοί, τόσο Ευρωπαίοι (Κρυμμένοι θησαυροί της Ευρώπης)

  • Από την πτώση του τείχους του Βερολίνου στη διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέα κράτη μέλη

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;