Kruimelpad

Europese verkiezingen 2014

Van 22 tot 25 mei 2014 vinden overal in de EU verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. Het nieuwe Parlement zal de komende vijf jaar samen met de Raad van de EU het Europees beleid bepalen.

Logo van de Europese verkiezingen 2014

Het Europees Parlement

Als het enige EU-orgaan dat rechtstreeks wordt verkozen door de Europese kiezers, vertegenwoordigt het Parlement de 500 miljoen inwoners van de EU. Het oefent samen met de Raad van de Europese Unie, die de regeringen van de EU-landen vertegenwoordigt, de wetgevende macht binnen de EU uit.

Hoeveel leden worden er gekozen?

Het nieuwe Parlement zal 751 leden tellen (waaronder de voorzitter). De zetels worden over de EU-landen verdeeld op basis van "degressieve proportionaliteit". Dit betekent dat de landen met de meeste inwoners ook de meeste zetels krijgen, maar dat de kleinere landen verhoudingsgewijs licht oververtegenwoordigd zijn. Zo varieert het aantal europarlementariërs van 6 voor Malta, Luxemburg, Cyprus en Estland tot 96 voor Duitsland.

Wie mag er gaan stemmen?

De EU-landen bepalen zelf hoe de Europese verkiezingen in hun land verlopen. In de EU-wetgeving staan wel enkele basisbeginselen: het moeten rechtstreekse, vrije en geheime algemene verkiezingen zijn. Ook moeten de parlementsleden in elk EU-land volgens een proportioneel kiesstelsel worden verkozen.

Wat is er veranderd?

Volgens het Verdrag van Lissabon van 2009 moeten de staatshoofden en -regeringsleiders van de EU – de Europese Raad – rekening houden met de uitslag van de Europese verkiezingen als ze een nieuwe voorzitter van de Commissie voordragen. Het Europees Parlement moet die voordracht ook goedkeuren.

Het Europees Parlement heeft overigens in 2013 een resolutie aangenomen, waarin het alle fracties oproept om kandidaten voor de baan van Commissievoorzitter aan te bevelen. Het is de bedoeling dat deze kandidaten zichzelf en hun standpunten in alle landen van de Europese Unie gaan presenteren.


Video's

Blijf in contact

Facebook

  • Europees ParlementEnglish (en)

Twitter

 Zie ook

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?