A 2014-es európai parlamenti választások

Az uniós polgárok 2014. május 22–25-én járulnak az urnákhoz, hogy megszavazzák, ki képviselje őket a következő 5 évben az Európai Parlamentben. Az Európai Parlament az EU Tanácsával együtt dönt az európai uniós jogszabályok elfogadásáról.

A 2014. évi európai választások logója

Az Európai Parlament

Az Európai Parlament az EU 500 millió fős lakosságát képviseli, és az egyetlen olyan uniós intézmény, melynek tagjait az uniós szavazópolgárok közvetlenül választják meg. Az Európai Parlament az EU egyik fő jogalkotó intézménye az Európai Unió Tanácsa mellett, mely az uniós tagállamok kormányainak képviseletét látja el.

Hány képviselője lesz az újonnan választott Európai Parlamentnek?

Az új Parlamentnek 751 tagja lesz (750 képviselő és 1 elnök). A képviselői helyek a „csökkenő arány” elve alapján oszlanak meg az uniós országok között. Ez azt jelenti, hogy a népesebb országok több képviselővel rendelkeznek, mint a kisebb országok, de a kis országok esetében a képviselők lakosságra vetített aránya nagyobb, mint a nagy országok esetében. A képviselők száma Málta, Luxemburg, Ciprus és Észtország esetében a legkevesebb. Ezek az országok 6 képviselőt küldhetnek a Parlamentbe. A legtöbb – szám szerint 96 – képviselője Németországnak lesz.

Ki szavazhat?

Az európai parlamenti szavazáson való részvételt a tagállamok nemzeti jogrendszere szabályozza. Az uniós jog az alapelveket rögzíti: az európai parlamenti képviselőket közvetlen és általános választójog alapján, szabad és titkos választásokon kell megválasztani. Az európai parlamenti képviselők megválasztásakor minden országban az arányos képviselet elvének kell érvényesülnie.

Változások

A 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés előírja, hogy az Európai Tanácsban ülésező uniós kormányok vegyék figyelembe az európai választások eredményét, amikor jelöltet állítanak az új Bizottság elnöki posztjára. Ezután az Európai Parlament szavazással dönt arról, hogy jóváhagyja-e az elnökjelölt kinevezését.

Időközben a Parlament egy 2013-ban elfogadott állásfoglalásában azt szorgalmazta, hogy a különböző politikai hátterű pártcsoportok állítsanak jelölteket erre a tisztségre. Az állásfoglalás értelmében a jelöltek mindegyik EU-országban bemutatnák magukat és az általuk képviselt elveket, programokat.


Kisfilmek

Maradj kapcsolatban

Facebook

  • Európai ParlamentEnglish (en)

Twitter

 Kapcsolódó weboldalak

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?