Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene

ISSUE este grupul de reflecţie al UE pe probleme de politică externă.

Înfiinţat în 2002 în cadrul politicii externe şi de securitate comună (PESC), ISSUE promovează o cultură comună a securităţii în UE, contribuie la punerea în aplicare a politicii europene de securitate şi de apărare (PESA) şi favorizează dezbaterile pe probleme strategice.

ISSUE:

  • îşi desfăşoară activitatea în totală independenţă
  • efectuează cercetări pe teme de securitate relevante pentru UE şi oferă un cadru de dezbatere
  • realizează analize şi previziuni politice pentru Comitetul Politic şi de Securitate şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate/Vicepreşedintele Comisiei Europene
  • a fost înfiinţat prin Acţiunea comună 2001/554 (aşa cum a fost modificată prin Acţiunea comună 2006/1002 a Consiliului češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenskaPDF).

Finanţare şi supraveghere

Institutul este finanţat de ţările UE, pe baza unei formule de calcul care ţine cont de valoarea PNB-ului şi este administrat de:

  • Comitetul Politic şi de Securitate (CPS), care exercită supravegherea politică
  • Consiliul de administraţie, care stabileşte normele bugetare şi administrative şi aprobă programul de lucru al Institutului (prezidat de Înaltul Reprezentant/Vicepreşedintele Comisiei).

Publicaţii

Institutul editează diverse publicaţii pentru comunitatea internaţională. Dacă doriţi să fiţi la curent cu ultimele publicaţii apărute, înscrieţi-vă la serviciul email alert English pe site-ul ISSUE.

Chaillot Papers EnglishCea mai importantă publicaţie a Institutului o reprezintă seria Chaillot Papers care abordează toate subiectele de actualitate relevante pentru securitatea UE. Lucrările sunt elaborate de experţi externi şi de cercetătorii Institutului şi se bazează pe experienţa şi pe cercetările colective şi individuale ale acestora.
Cărţi EnglishEste vorba de studii aprofundate pe teme de specialitate.
Rapoarte English Rapoartele aduc în discuţie proiecte majore ale ISSUE şi diverse evenimente tematice. Pe lângă o amplă descriere a procedurilor, acestea oferă şi o analiză originală a subiectelor abordate.
Policy Briefs DeutschEnglishfrançaisSeria Policy Briefs cuprinde analize periodice concise, axate pe formularea de politici abordând teme specifice de politică externă şi de securitate.
Occasional Papers DeutschEnglishfrançais Occasional Papers sunt esee pe teme specifice relevante pentru securitatea europeană, scrise în mare parte de cercetători invitaţi.
Analize DeutschEnglishfrançais şi articole de opinie DeutschEnglishfrançais on-line Analizele şi articolele de opinie abordează o varietate de subiecte de interes pentru factorii de decizie şi responsabilii de politici. Sunt realizate de cercetătorii Institutului şi de experţi externi.

Evenimente

Evenimentele organizate de ISSUE sunt menite să consolideze capacitatea de analiză a UE şi să faciliteze crearea unei reţele de experţi care să sprijine politica externă şi de securitate a Uniunii Europene. Ele reunesc factori politici, funcţionari ai UE, cadre universitare, experţi naţionali şi reprezentanţi ai ONG-urilor din toată lumea.

  • conferinţe English: aproximativ 100 de participanţi, printre care personalităţi bine cunoscute, susţin dezbateri pe diverse subiecte
  • seminarii English: circa 40 de participanţi tratează subiectele în profunzime, accentul fiind pus deseori pe probleme cu caracter regional sau politic
  • grupuri de lucru English: aproximativ 20 de participanţi, care se reunesc periodic pentru a monitoriza evenimentele din anumite regiuni sau evoluţiile dintr-o anumită zonă politică

Presă

Cercetătorii ISSUE sunt contactaţi deseori de presa scrisă şi de televiziuni pentru a comenta pe marginea unor aspecte importante legate de politica externă şi securitatea UE. Pentru detalii referitoare la aria de expertiză a ISSUE, accesaţi paginile dedicate cercetătorilor Institutului DeutschEnglishfrançais sau pagina directorului Englishfrançais.

Pentru informaţii destinate presei sau pentru a solicita un interviu, consultaţi pagina pentru presă English.

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: