Европейски институт за изследване на сигурността

ЕИИС е мозъчният тръст на ЕС за външна политика.

Създаден през 2002 г. в рамките на общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на Съюза, неговата цел е да насърчава развитието на обща култура на сигурност в ЕС, да съдейства за разработването и планирането на ОВППС и да обогатява стратегическия дебат.

Европейският институт за изследване на сигурността:

  • е напълно независим
  • извършва изследователска дейност по свързани с ЕС въпроси на сигурността и предоставя форум за дискусии
  • изготвя анализи и прогнози за Комитета по политика и сигурност (КПС) и за Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия
  • е създаден със Съвместно действие на Съвета 2001/554 (изменено със Съвместно действие на Съвета 2006/1002 češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska) PDF.

Финансиране и надзор

Институтът се финансира от страните от ЕС чрез формула за споделяне на разходите според техния БНП и се ръководи от:

  • Комитета по политика и сигурност (КПС), който упражнява политически надзор
  • Управителния съвет, който определя бюджетните и административни правила и одобрява работната програма на института (негов председател е Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Комисията).

Публикации

Институтът издава няколко публикации, предназначени за международната стратегическа общност. Абонирайте се за електронните съобщения English на ЕИИС, за да бъдете информирани при появата на нови публикации.

„Документи Chaillot“ EnglishОсновната публикация на института е поредицата „Документи Chaillot“, които разглеждат всички въпроси, свързани със сигурността на ЕС. Изданието се изготвя от външни експерти и научни сътрудници от института и е плод на колективни и индивидуални изследвания и експертен опит.
Книги English Книгите представляват подробни изследвания по специализирани теми.
Доклади EnglishСъчетавайки описание на процедурите с оригинален анализ, докладите на института са съсредоточени върху изследователските проекти и тематични събития на ЕИИС.
Политическа обосновка DeutschEnglishfrançais Документите за политическа обосновка са кратки и навременни политически анализи по определени въпроси от външната политика и политиката на сигурност.
Извънредни доклади DeutschEnglishfrançais Извънредните доклади представляват научни есета предимно от гостуващи научни изследователи по въпроси, свързани с европейската сигурност.
Онлайн анализи DeutschEnglishfrançais/Мнения DeutschEnglishfrançais Анализите и мненията, изготвени от вътрешни изследователи и външни експерти, обхващат широк кръг от теми и разглеждат въпроси от специално значение за лицата, които вземат решенията и изготвят политиките.

Прояви

Проявите, организирани от ЕИИС, имат за цел да увеличат способността за анализ на ЕС и да насърчат изграждането на експертна мрежа в полза на външната политика и политиката на сигурност на Съюза. Те събират заедно политици, служители на ЕС, университетски дейци, национални експерти и представители на неправителствени организации от цял свят.

  • конференции English - около 100 участника, в присъствието на известни личности; предоставят възможност за широкообхватни дискусии по актуални въпроси
  • семинари English - около 40 участника; задълбочено разглеждане на конкретни въпроси, често с регионална или политическа насоченост
  • работни групи English - около 20 участника; осъществяване на редовни срещи, които следят събитията в определен регион или развитието в дадена област на политиката.

Медии

Научните сътрудници на ЕИИС често предоставят експертно мнение на печатни и електронни медии по ключови въпроси от външата политика и политиката за сигурност на ЕС. За по-подробна информация относно областите на компетентност на ЕИИС, моля, посетете страниците на научните сътрудници DeutschEnglishfrançais или страницата на директора Englishfrançais.

За информация, свързана с медиите или молби за провеждане на интервюта, моля, посетете страницата за пресата English.

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?