Ured za usklađivanje na unutarnjemu tržištu (žigovi i dizajni)

OHIM je službeno tijelo koje od 1996. provodi postupke vezane uz žigove Zajednice, a od 2003. i postupke vezane uz registrirani dizajn Zajednice. Ta prava intelektualnoga vlasništva vrijede u svim državama EU-a.

Uloga OHIM-a

Žigovi i dizajni pripadaju privatnomu pravu trgovačkih društava. OHIM je ujedno agencija Europske zajednice i ured za industrijsko vlasništvo koji ima tehničku funkciju registriranja prava industrijskoga vlasništva.

Ured, kao uslužna agencija, u središtu ukupne djelatnosti treba imati svoje klijente, odnosno poduzeća koja OHIM-u prijavljuju svoje žigove i dizajne, te im osigurati najbolju uslugu po najpovoljnijoj cijeni.

Žigovi i dizajn na jedinstvenom tržištu

Zajedničin žig i registrirani dizajn ulaznica su na jedinstveno tržište. Njihov jedinstveni karakter može znatno pojednostavniti formalnosti i administraciju: jedan zahtjev, jedan administrativni centar i vođenje jednoga spisa.

Jedinstveno pravo primjenjuje se na žigove i dizajne, čime se osigurava snažna i jedinstvena zaštita u cijeloj Europskoj uniji. Pojednostavnjivanje je pridonijelo znatnomu smanjenju troškova u usporedbi s ukupnim troškovima nacionalne registracije u svim državama Europske unije.

Današnja veličina OHIM-a, brzina kojom je rastao i način na koji se počeo samofinancirati već u drugoj godini rada dokazuju uspješnost sustava koji služi jedinstvenomu tržištu.

Godina osnivanja: 1994

Predsjednik: Mr António Campinos

 Vidi također

  • "Tko je tko" imenik EU-a Deutsch (de) English (en) español (es) français (fr) italiano (it)  

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?