You are here:

Europska agencija za kemikalije

Europska agencija za kemikalije (ECHA) radi na tome da omogućivanjem sigurne uporabe kemikalija u Europi poboljša kvalitetu života. ECHA je agencija Europske unije.

ECHA je središnja ustanova u području provedbe EU-ova pionirskog zakonodavstva o kemikalijama kojim se pridonosi ljudskomu zdravlju i očuvanju okoliša te promiču inovacije i konkurentnost.

ECHA je osnovana 2007. sa sjedištem u Helsinkiju u Finskoj. Suvremena organizacija usmjerena na znanstvene spoznaje brzo se razvila u jednu od najvećih EU-ovih agencija.

Aktivnosti

Zadatak je ECHA-a osigurati dosljednu provedbu EU-ovih uredbi o kemikalijama, REACH i CLP (razvrstavanje, označivanje i pakiranje) , širom Europe.

  • Pomaže poduzećima da postupaju u skladu s propisima o kemikalijama.
  • Zalaže se za sigurnu uporabu kemikalija.
  • Bavi se pitanjima vezanima uz potencijalno štetne kemikalije.
  • Informira o kemikalijama.

Kemijski su proizvodi svagdje oko nas - imaju ključnu ulogu u proizvodnji mnogih artikala, od sredstava za čišćenje preko odjeće do televizijskih prijamnika. Neophodni su za naše gospodarstvo i izravno utječu na našu dobrobit, no rizici vezani uz njihovu uporabu nisu do kraja razjašnjeni.

Zahvaljujući zakonodavstvu EU-a o kemikalijama dostupna nam je jedinstvena baza podataka o kemikalijama koje se upotrebljavaju u Europi. Boljim razumijevanjem opasnosti vezanih uz uporabu kemikalija poduzeća mogu dodatno smanjiti rizik i pridonijeti njihovoj sigurnijoj uporabi. U prodavaonicama možete zatražiti informacije o potencijalno vrlo štetnim tvarima koje mogu biti u sastavu proizvoda što ih kupujete. Potencijalno štetne tvari sve se više zamjenjuju sigurnijim alternativama. Vi i vaš okoliš bit ćete bolje zaštićeni - i u domu i na radnome mjestu.

Datum osnivanja: 1. lipnja 2007.

Izvršni direktor:
Geert Dancet

Europska agencija za kemikalije

Kontaktni podaci

Adresa

Annankatu 18

FI-00120 Helsinki

Suomi/Finland

Tel
+358 9 6861 80
Faks
+358 9 6861 8210
PovezniceLinkovi