You are here:

Fusion for Energy

A Fusion for Energy (F4E) közös vállalkozást a Tanács 2007. áprilisában hozta létre harmincöt éves időtartamra. A vállalkozás elsődlegesen az ITER nevű nemzetközi fúziósenergia-projektben való európai részvétellel kapcsolatos teendőket hivatott elvégezni. Egyik legfontosabb feladata, hogy az európai ipari és kutatási szervezetekkel együttműködve csúcstechnológiát képviselő alkotóelemek széles választékát fejlessze ki és állítsa elő az ITER-projekt számára. A Fusion for Energy vállalkozás keretében rendelkezésre álló kollektív szaktudást kamatoztatva Európa vezető szerepet tölthet be a világban a demonstrációs fúziós reaktorok építése terén.

A vállalkozásban a 27 EU-tagállam, az Euratom (képviseletében eljáró Európai Bizottság), valamint Svájc vesz részt.


Célkitűzések:

  • az európai hozzájárulás Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) közvetítése a franciaországi Cadarache-ban épülő fúziós erőmű (ITER) létrehozásához
  • az EU és Japán között a magfúzió területén megvalósuló együttműködés irányítása (lásd: ún. „tágabb megközelítésű megállapodás Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) ”)
  • a demonstrációs fúziós reaktorok (DEMO Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) ) következő generációjának létrehozását célzó előkészítő munka

Szervezeti felépítés:

  • Igazgatótanács: a közös vállalkozás tagjainak képviselőiből álló testület.
  • Igazgató: a közös vállalkozás napi szintű irányításáért felelős vezető tisztségviselő.
  • Végrehajtó bizottság: az igazgatótanács munkáját (pl. a szerződések odaítélése terén) segítő csoport.
  • Műszaki tanácsadó testület: az igazgatótanács és az igazgató számára műszaki és tudományos tanácsokkal szolgáló csoport.

2007/198/Euratom határozat a Fusion for Energy közös vállalkozás létrehozásáról

Igazgató/Ügyvezető igazgató: Frank Briscoe

Fusion for Energy

Elérhetőségi adatok

Cím

Torres Diagonal Litoral

Edificio B3

C/ Josep Pla 2

E-08019 Barcelona

España

Tel
+34 93 320 18 00
Fax
+34 93 320 18 51
Linkek