You are here:

Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)

Áttekintés

Szerep: az innováció előmozdítása az EU tagállamaiban

Igazgató: Martin Kern

Alapítás éve: 2008

Alkalmazottak száma: 49

Székhely: Budapest, Magyarország

Honlap: EIT Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en)

Az EIT együttműködésre sarkallja a vállalkozásokat, a felsőoktatási intézményeket és a kutatóintézeteket, mely révén elősegíti, hogy vállalkozás- és innovációbarát környezet jöjjön létre Európában.

Milyen feladatokat lát el

Az EIT megerősíti Európa innovációs és versenyképességét a nemzetközi porondon, és ezzel hozzájárul a munkahelyek számának növekedéséhez és az életszínvonal emelkedéséhez.

Az intézet teret ad az innováció motorjának számító három fő ágazat, a vállalkozás, a felsőoktatás és a kutatás együttműködésének, melyek képviselői több országon átívelő, dinamikus partnerségeket, úgynevezett tudományos és innovációs társulásokat Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) (TIT) hoznak létre a következő célból:

 • innovatív termékek és szolgáltatások kifejlesztése,
 • új vállalkozások beindítása,
 • a vállalkozók új generációjának képzése.

A partnerségeken belül a vezető üzleti vállalkozások, az egyetemek és a kutatási központok egymással szoros együttműködésben a maiaknál hatékonyabb és innovatívabb megoldásokkal gazdagítják Európát.

Szervezeti felépítés

Az intézet legfőbb irányító szerve az irányító testület Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) , melyet az oktatás, a kutatás és az üzleti ágazat képviseletében 15 prominens szaktekintély Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) és az Európai Bizottság egy megfigyelője alkot.

A testület feladata a stratégiai irányítás. Tagjai határozzák meg az EIT igazgatója által vezetett EIT-központ Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) operatív tevékenységeinek általános irányát.

Független döntéshozóként a testület választja ki a jövőbeli tudományos és innovációs társulásokat, illetve értékeli és támogatja azok működését.

Hogyan végzi munkáját?

A 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan az EIT operatív tevékenységeit az intézet létrehozásáról szóló rendelet és egy stratégiai innovációs tervpdf rögzíti. Az EIT legfontosabb tevékenységei a következők:

 • konszolidálja a meglévő TIT-eket, azaz az éghajlatváltozással és annak mérséklésével foglalkozó (Climate-KIC Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) ), a fenntartható energiával foglalkozó (KIC InnoEnergy Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) ), valamint az információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó (EIT Digital Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) ) tudományos és innovációs társulást;
 • új TIT-eket hoz létre az alábbi területeken: Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en)
  • 2014 – egészséges élet és nyersanyagok, Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en)
  • 2016 – élelmiszerek és feldolgozóipar, Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en)
  • 2018 – városi mobilitás;
  • a regionális innovációs terven Az előző linken elérhető szöveg fordításai   English (en) keresztül kiterjeszti az EIT-tevékenységekben való részvételt.

Az EIT emellett kulcsszerepet játszik az EU kutatásfinanszírozási keretprogramjának, a Horizont 2020-nak a végrehajtásában, különösen a társadalmi kihívásokkal kapcsolatos munkáján keresztül.

Kik látják hasznát tevékenységének?

Az EIT az innovációban érdekeltek széles körével együttműködik, így többek között:

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Kapcsolatfelvétel

Cím

Infopark 1/E
Neumann Janos utca
1117 Budapest
Magyarország/Hungary

Tel
+36 14 819 300
Linkek