Siirry pääsisältöön

Perustiedot

Valtiomuoto:

Romania on puolipresidentillinen tasavalta, jonka valtionjohtajana toimii presidentti ja hallituksen johtajana pääministeri. Sekä hallituksella että presidentillä on toimeenpanovaltaa.

Maassa on 41 piirikuntaa, ja Bukarestin kaupunki muodostaa oman erikoishallintoyksikkönsä. Kutakin piirikuntaa hallinnoi neuvosto, joka vastaa paikallisista asioista, ja prefekti, joka vastaa kansallisten asioiden hallinnosta piirikunnan tasolla.

Kauppa ja talous

Romanian BKT asukasta kohti on 26 800 euroa, mikä on alle EU:n keskiarvon (35 500 euroa). Sen osuus on 1,6 prosenttia koko EU:n BKT:sta.

(Lähde: Eurostat – BKT asukasta kohti ja BKT)

(Lähde: Eurostat – vienti ja tuonti)

Romania EU:ssa

Talousarvio ja rahoitus

Kuinka paljon Romania maksaa ja saa EU:ssa?  

EU:n talousarvion avulla varmistetaan, että EU on jatkossakin demokraattinen, rauhanomainen, vauras ja kilpailukykyinen alue. EU rahoittaa talousarviostaan ensisijaisia tavoitteitaan ja suuria hankkeita, joita useimmat yksittäiset EU-maat eivät pystyisi yksin rahoittamaan.    

EU:n jäsenyydestä saatavat hyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin jäsenmaiden EU:n talousarvioon maksamat rahoitusosuudet. Kaikki jäsenmaat saavat etua esimerkiksi siitä, että EU:lla on sisämarkkinat ja yhteinen linja muuttoliikeasioissa, terrorismin torjunnassa ja ilmastokysymyksissä. Samaten kaikki hyötyvät panostuksista liikenneinfrastruktuuriin, julkisten palvelujen uudistuksiin, digitalisaatioon, sairaanhoitomenetelmien kehittämiseen ja muuhun yhteiseen hyvään.   

Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa.  

EU:n talousarviossa ei ole kyse antamisesta ja ottamisesta, vaan tavoitteena on kehittää yhteisvoimin Eurooppaa ja maailmaa kaikkien kannalta paremmaksi.    

EU:n tulot ja menot – vuosi- ja maakohtaista tietoa  

EU:n rahoittamat hankkeet Romaniassa 

EU:n talousarviovaroilla rahoitetaan ohjelmia ja hankkeita kaikissa EU-maissa, esimerkiksi teiden rakennusta, tieteellistä tutkimusta ja ympäristönsuojelua.   

Lisätietoa EU-rahoituksesta Romaniassa ja elpymistukivälineen varojen käytöstä.