Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt
Praznujemo Evropo! - 50. obletnica Rimske pogodbePreskočite vrstico z izbiro jezika (tipka za bližnjico=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. obletnica > Novice in mediji > Tema

Reševalno vozilo hiti na pomoč

Reševalno vozilo hiti na pomoč

02/02/07

Vsako leto vse bolj potujemo po Evropi, zato je dobro vedeti, da je za vse države enotna številka za klic v sili.V nujnih primerih – pa naj gre za možgansko kap, avtomobilsko nesrečo ali napad z nožem – je pomembna vsaka sekunda. Bolje je, če pomoč pride čim hitreje.

Ko s stacionarnega ali prenosnega telefona zavrtite 112 English , se povežete z operaterjem, ki bo vaš klic obravnaval neposredno ali pa ga bo prevezal na ustrezno službo za nujno pomoč. V vsakem primeru mora biti odziv enak, kot če bi poklicali nacionalno številko za nujno pomoč.

Poskušamo zagotoviti, da bi bili vsi klicni centri polno opremljeni za sprejem tako velikega števila klicev –vsako leto je po Evropi zabeleženih 100 milijonov klicev za nujno pomoč. Službe za nujno pomoč v vsaki državi (nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, policija) morajo biti povezane s klicnimi centri. Potrebne so naložbe v tehnologijo za ugotovitev natančne lokacije klicateljev, saj je to ključno za hiter odziv.

Treba je tudi zagotoviti, da ljudje poznajo klicno številko in jo pravilno uporabljajo. Trenutno je 60 % vseh klicev lažnih, kar močno upočasni odzivni čas.

Razvija se nova tehnologija, ki bo omogočila, da avtomobil v primeru nesreče samodejno pokliče številko 112. EU bi rada zagotovila, da bi bili od leta 2009 vsi novi avtomobili opremljeni s tehnologijo za samodejni klic v sili (eCall DeutschEnglishespañolfrançais ). Za uspešno delovanje tega sistema pa morajo biti centri za nujno pomoč sposobni sprejemati in obdelovati poročila o lokaciji avtomobila.

Več informacij boste našli na http://www.eena.org

 

Pravno obvestilo | O portalu EUROPA | Išči | Kontakt | Na vrh