Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Thema

In nood 112 bellen – overal in Europa

In nood 112 bellen – overal in Europa

02/02/07

Nu elk jaar steeds meer mensen door Europa reizen, is het een hele geruststelling dat alle hulpdiensten overal onder één en hetzelfde nummer te bereiken zijn. In noodsituaties – of het nu om een hartaanval, een auto-ongeluk of een overval gaat – telt elke seconde. Hoe eerder er hulp komt, hoe beter.

Als u vanaf een vast of mobiel toestel het alarmnummer 112 English belt, krijgt u een telefonist aan de lijn die uw oproep zelf behandelt of u doorverbindt met de juiste hulpdienst. Hoe dan ook, het mag niet anders gaan dan bij een oproep naar het nationale alarmnummer.

Op dit moment worden alle alarmcentrales aangepast om het groeiende aantal telefoontjes te kunnen verwerken:elk jaar wordt er in Europa 100 miljoen keer een ambulance gebeld. De hulpdiensten (ambulance, brandweer en politie) van elk land moeten worden aangesloten op die alarmcentrales. Daarvoor moet worden geïnvesteerd in technologie waarmee de plaats van de beller precies kan worden bepaald. Dit is onmisbaar voor een snelle reactie.

Andere problemen zijn dat nog niet iedereen het alarmnummer kent en dat er veel misbruik van wordt gemaakt.In 60% van de gevallen gaat het om vals alarm. Dit staat een snelle hulpverlening in de weg.

Er is nieuwe technologie (eCall DeutschEnglishespañolfrançais ) in aantocht waarmee bij een auto-ongeluk automatisch het alarmnummer wordt gedraaid vanuit de auto.De EU wil dat vanaf 2009 alle nieuwe auto's daarover beschikken. Maar het werkt alleen als de door de auto doorgegeven locatiegegevens ook door de hulpdiensten kunnen worden ontvangen en verwerkt.

Meer informatie vindt u op http://www.eena.org

 

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven