Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat
Európa ünnepel - A Római Szerződés 50. évfordulójaA nyelvkiválasztó sáv átugrása (billentyűparancs=2) 01/02/2008
EUROPA > 50. évforduló > Hírek és a média > Téma

112 – Európa bármely pontjáról hívható segélyhívó szám

112 – Európa bármely pontjáról hívható segélyhívó szám

07/02/02

Miközben évről-évre többen utazunk külföldre, megnyugtató a tudat, hogy Európa bármely pontján is tartózkodjunk, ugyanazt a számot tárcsázhatjuk, ha azonnali segítségre szorulunk. Vészhelyzetben – legyen szó agyvérzésről, közúti balesetről vagy utcai rablótámadásról – minden másodperc számít. Minél előbb érkezik segítség, annál jobb.

A 112-es szám English otbármely európai vezetékes vagy mobil telefonszámról felhívhatjuk. A vonal másik végén telefonkezelő fogadja hívásunkat, aki vagy maga segít ügyünkben, vagy továbbkapcsol a megfelelő segélyszolgálathoz.  A megoldás mindkét esetben hasonló lesz ahhoz, mint amikor nemzeti segélyhívó számunkat tárcsázzuk.

A hatóságok jelenleg azon dolgoznak, hogy minden segélyhívó központ rendelkezzen a beérkező nagyszámú hívás feldolgozásához szükséges felszereléssel. Európában évente 100 millió esetben van szükség sürgős orvosi segítségre. A segélyhívó központok, valamint a mentőszolgálat, a tűzoltóság és a rendőrség között forródrótos kapcsolatot kell kialakítani, és olyan berendezéseket szükséges vásárolni, amelyek nagy pontossággal képesek a híváskezdeményezés helyének meghatározására Ez utóbbi a gyors segítség elengedhetetlen feltétele.

Ugyanakkor arról is gondoskodni kell, hogy az emberek ismerjék a hívószámot, és csak szükség esetén használják azt. Jelenleg a hívások 60%-a beugratás, ami jelentősen meghosszabbítja a reagáláshoz szükséges időt.

Mára kézzelfogható közelségbe került annak a technológiai megoldásnak az alkalmazása, amelynek révén a gépkocsiba beépített szerkezet közúti baleset esetén automatikusan riasztja a segélyközpontot. Az EU szándékai szerint az automatikus segélyhívó megoldást, az eCall-t 2009-től minden DeutschEnglishespañolfrançais  gépkocsiban alkalmazzák majd. Hatékony használatához azonban az is szükséges lesz, hogy a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság megkapja és feldolgozza az autó földrajzi helyzetére vonatkozó adatokat.

További információkat az http://www.eena.org

 

Jogi nyilatkozat | Az EUROPA portálról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére