Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact
Europa viert feest! - 50e verjaardag van het Verdrag van RomeSla taalkeuzebalk over (sneltoets: 2) 01/02/2008
EUROPA > 50e verjaardag > Nieuws en media > Artikel

Europadag scheert hoge toppen

Europadag scheert hoge toppen
Alpengidsen hijsen de EU-vlag op een Alpentop.

15/05/07

Van de hoogste bergtoppen tot de kleinste filmzalen: overal in Europa is de culturele diversiteit te zien.

Op 9 mei, klokslag half elf 's morgens, hesen vijftig berggidsen de Europese vlag op evenzoveel bergtoppen in Italië. De Europese vlag wapperde van de Alpen in het noorden tot de Vesuvius en de Etna in het zuiden om de 50e verjaardag van de EU te vieren. De Alpengidsen van Lombardijeit hebben dit initiatief genomen om de aandacht te vestigen op de permanente inzet van de EU voor vrede in Europa en op de pracht van de bergen en andere uitzonderlijk mooie natuurlandschappen in Europa.

Een ander opmerkelijk evenement was de aanleg van een enorm bloemperk (30 x 25m) in de Weense plantentuin "Blumengärten Hirschstetten". Het perk stelt een kaart van Europa voor, waarbij planten en bloemen in verschillende kleuren en tinten worden gebruikt voor de afzonderlijke landen en de opeenvolgende uitbreidingen van de EU.

27 landen, 27 films, 4 steden, 432 voorstellingen – dat is Eurociné 27. Op Europadag werd in Rome, Parijs, Madrid en Brussel Europees filmtalent in de kijker gezet met de vertoning van 27 nieuwe films, één uit iedere EU-lidstaat. Een dag die filmfans volop liet genieten van de culturele diversiteit van Europa!

In het Europees Parlement in Brussel stond het Europees wetenschappelijk, intellectueel en cultureel erfgoed centraal. Naar aanleiding van Europadag werd een speciaal debat georganiseerd, waarop 13 Europese Nobelprijswinnaars, waaronder de voormalige Poolse president Lech Wałęsa en de Italiaanse fysicus Carlo Rubbia, waren uitgenodigd om te praten over verleden, heden en toekomst van de EU.

De Belgische hoofdstad luidde de feestelijkheden al op 5 mei in met de jaarlijkse open dag van de EU-instellingen. Meer dan 70 000 bezoekers, waaronder de Belgische koningin Paola, kwamen een kijkje nemen in de EU-gebouwen om te zien hoe de Europese ambtenaren werken.

"Europadag" – EU-vlaggen op de Alpen (video) 2'29"

Juridische mededeling | Over de EUROPA-website | Zoeken | Contact | Naar boven